Bli kjent med forandringsproffene:

Hibaq (18)

BARNEVERNSPROFF: Hibaq ønsker at det blir flere ekte møter mellom studenter og barn som har erfaringer fra barnevernet. (Alle foto: Werner Juvik)

«Det viktigste av alt er at barn og unges stemmer blir hørt.»

FORANDRINGSPROFFENE

Navn: Hibaq (18)

Fra: Oslo

Ekspertise: Barnevernsproff

– Jeg var egentlig klar for å legge ned hele barnevernet.

Oslo-jenta Hibaq minnes tiden før hun ble proff i Forandringsfabrikken med en litt oppgitt mine.

– Det jeg var mest misfornøyd med var at barnevernet var så kaldt. Jeg følte ikke det var folk jeg pratet med, men et system, forteller 18-åringen nøkternt. 

Dette var for drøye seks måneder siden. Mye har skjeddsiden da. Gjennom Forandringsfabrikken har Hibaq lært at hun har makt til å forandre. At hennes egne erfaringer er med på å gjøre livet lettere for andre i samme situasjon, synes hun er helt fantastisk. Oslo-jenta er også veldig stolt over å representere den oppsummerte kunnskapen fra utallige andre unge som har jobbet i Forandringsfabrikken før henne.

– Vi er mange som har kjempet for samme mål, og å få oppleve åpningen av kunnskapssenteret, hvor Erna Solberg sa at kjærlighet skal inn i barnevernloven, er nok noe av det største jeg har vært med på, sier hun med et skinnende smil.

 

Det skulle for øvrig bare mangle at proffene får dele sin kunnskap med Norges maktelite, synes 18-åringen.

– Det er vi som har kjent det på kroppen. Politikerne må få høre våre råd, for barnevernloven er ikke til for dem som jobber i barnevernet eller politikere, den er til for oss, konstaterer hun engasjert.

– Og at barn og unges stemmer blir hørt er det viktigste av alt, sier 18-åringen med følelse.

 

Selv er Hibaq fremdeles under barnevernet. Ved å reise rundt i landet og holde presentasjoner for fagfolk i dette systemet, synes barnevernsproffen at hun har lært utrolig mye.

– Før tenkte jeg barnevernet ikke ville meg noe godt, og at de ikke skjønner noen ting. Men når jeg forteller hvordan ting kjennes fra mitt ståsted, får jeg høre deres forklaringer og hvorfor de har gjort ting på en sånn måte. Det gir meg ikke mer tillit, men jeg får mer forståelse og skjønner at de i bunn og grunn har ment godt.

 

– Hva er den største utfordringen i barnevernet i dag?

­– At det er for lite ekte møter mellom studenter og barn i fagutdanningene. En tekstbasert oppskrift på hvordan man skal møte barn og unge på en god måte, uten at det ligger noen grunnleggende verdier i bunnen som skal gjelde for alle, blir helt feil.

– Hvordan kan man løse dette?

– Studentene må møte barn og unge fra første skoledag. For hver teori bør et barn få fortelle hvordan det kjennes, og hvordan det burde jobbes. Teori er viktig, for all del, men en god fagarbeider bør ha kompetansen på ryggen og jobbe med hjertet først.

Bli bedre kjent med flere forandringsproffer:

Siste fra Velferd.no

Velferdkommentaren

De aller fleste unge som står utenfor skole og arbeidsliv ønsker å komme i arbeid eller å fortsette utdanningen. Men det er ikke alltid så lett. Inkludering bør stå øverst på listen når arbeidsgivere vil ta samfunnsansvar.

Internasjonalt

Dansker som mottar sosialhjelp stemmer langt sjeldnere ved valg enn andre dansker. Seks av ti sosialhjelpsmottakere var sofavelgere ved forrige kommunevalg, viser en undersøkelse fra tankesmia Cevea.

Forskning

Langtidssykefravær øker risikoen for å falle ut av arbeidslivet og utgjør i tillegg en vesentlig kostnad for det norske samfunnet. Derfor skal Nav og NTNU teste om motiverende samtaler med langtidssykemeldte i Sør-Trøndelag kan korte ned fraværsperioden deres.

I en tid hvor de store visjonene mangler i politikken, mener historiker Rutger Bregman at det er på tide å tenke nytt. Innføring av en grunnlønn til alle vil ha stor betydning for de som har minst, mener han. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler