Annonsørinnhold

ASVL:

André Johan Jensen har 260 reisedøgn i året i jobben som lastebilsjåfør.

André fant veien til arbeidslivet

André Johan Jensen fikk det ikke til i skole og arbeidsliv, og kunne fort endt opp som en av stadig flere unge med uføretrygd. I stedet ble det fast jobb som lastebilsjåfør.

Andre Johan Jensen (24) fra Herøy slet på skolen - mye var tungt for ham. Ikke bare fagene, men det å være sammen med de andre elevene også. Både på skolen og i fritiden.

Egentlig gikk han på skole for å kunne få seg jobb på båt. Men han fikk ikke lærlingplass. Etter hvert kom han i kontakt med Herøy ASVO, og det var slik han begynte å stake ut en ny kurs.

Han visste ikke at veien frem til jobb skulle bli lang. Og kronglete. Med mange hindringer, og mange problemer.

– Det har skjedd litt, sier André, når vi treffer ham, veileder Sissel Eide Knutsen fra Herøy ASVO, og moren Eli Håland på øya utenfor Sandnessjøen.

EN UTFORDRENDE START

André har dysleksi. Og aspergers syndrom. Han forteller om hvordan det var da han begynte på Herøy ASVO, på vaskeriet. Han kunne true med å slutte hvis kundene ikke la overallene som skulle vaskes ordentlig på plass i kurvene.

– Det ble et kjempeproblem for ham, og vi måtte snakke sammen og finne løsning. Enten måtte 120 ansatte hos kunden tilpasse seg og gjøre det han mente var det eneste riktige. Eller så kunne han tilpasse seg, sier Sissel.

STILTE KRAV

Det endte med det siste. Og det er ikke til å stikke under stol at Sissel og André har kranglet en hel del. For Herøy ASVO har stilt krav til André, og bedriften har spilt på lag med familien for å kunne møte ham med tydelige forventninger.

– Vi leste standardinformasjonen om asperger, og beskjeden var at de som har diagnosen ikke må utfordres. Man skal la dem få ha de systemene de trenger i fred, sier Eli.

– Sånn er ikke arbeidslivet. Uventede ting skjer hele tiden. Det var den sikreste veien mot uføretrygd, sier hun.

TOK TAK I PROBLEMENE

Dette begynner å bli en stund siden. André vet etter hvert mye om uforutsette ting. Han jobber som langtransportsjåfør hos den lokale bedriften Per Johansen Transport.

Herøys beliggenhet i havgapet utenfor Sandnessjøen gjør at ferger kan utebli. Plutselig kan kunder i lakseoppdrettsnæringen måtte nødslakte tonnevis med laks – og André og kollegene må snu seg rundt for å kunne bidra med transport.

Gods som skal med fergene kan stå stablet i feil rekkefølge i forhold til anløpsstedene.

– Sånt kan være veldig utfordrende for personer med diagnosen. Men André har tatt tak i problemene. Og han har vært åpen for å finne løsninger, sier Sissel.

Nå står han i det, og tåler det.

VIKTIG Å LÆRE Å MISLYKKES

Andrés vei mot arbeidslivet er et godt eksempel på hvordan bedrifter som Herøy ASVO, arbeidsgiver og familie står sammen om å få til noe. For det er ikke bare André som har måttet jobbe. Når problemene har tårnet seg opp, har det blitt mye på alle.

– Vi tror at Andrés historie kan gi håp. Men vi ønsker ikke å fremstille dette bare som en solskinnshistorie. Og alle med diagnosen er forskjellige. For oss har det vært viktig å lære André å falle – hvis ikke ville han jo aldri lære å reise seg, sier Eli.

BYGGER PÅ DRØMMENE

Vi tar turen bort til Per Johansen Transport. Arnt Johansen har fulgt André helt siden han begynte med lossing og lasting hos bedriften én gang i uka, og helt frem til nå, hvor han mestrer 580 hestekrefter og 17 meter med lastebil helt alene.

– Han er dyktig, lærenem og forsiktig, sier Arnt. Han og André slår av en spøk foran blant bilene til firmaet.

Snart venter nye oppdrag. André er påveien 260 dager i året, og kjører blant annet laks fra Herøy til Gardermoen.

– Han hadde sterke og tydelig drømmer for sitt liv, sier Sissel. For oss har det vært viktig å bygge videre på dem.

FLERE SAKER FRA ANNONSØRER FINNER DU HER

Siste fra Velferd.no

Velferdkommentaren

De aller fleste unge som står utenfor skole og arbeidsliv ønsker å komme i arbeid eller å fortsette utdanningen. Men det er ikke alltid så lett. Inkludering bør stå øverst på listen når arbeidsgivere vil ta samfunnsansvar.

Internasjonalt

Dansker som mottar sosialhjelp stemmer langt sjeldnere ved valg enn andre dansker. Seks av ti sosialhjelpsmottakere var sofavelgere ved forrige kommunevalg, viser en undersøkelse fra tankesmia Cevea.

Forskning

Langtidssykefravær øker risikoen for å falle ut av arbeidslivet og utgjør i tillegg en vesentlig kostnad for det norske samfunnet. Derfor skal Nav og NTNU teste om motiverende samtaler med langtidssykemeldte i Sør-Trøndelag kan korte ned fraværsperioden deres.

I en tid hvor de store visjonene mangler i politikken, mener historiker Rutger Bregman at det er på tide å tenke nytt. Innføring av en grunnlønn til alle vil ha stor betydning for de som har minst, mener han. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler