«Anti AAP-regjering»

Tankerangling

Naboen har fått på seg kjeledressen og er i gang med vårpussen. Han raker en støvete løvhaug inn i retning av gjerdet som skiller våre liv.

– Det raker kanskje ikke meg, men nå er jeg passe forbanna på politikerne, sier han med en anelse ilter undertone.

– Åh, sier jeg mens jeg spyler utepeisen så brunsneglebabyene skvetter.

– Jeg leste akkurat at vi skal få en Anti AAP-regjering etter stortingsvalget til høsten.

– Du mener vel AP-regjering?

– Nei, nei. Ikke Høyre eller AP, men Anti AAP-regjering. Kjerringa til broren til en fetter av meg fikk kreft og mistet etter hvert jobben, og hun går på AAP. Arbeids avklaringspenger kaller dem for AAP, skjønner du.

– Men det er vel en bra ordning?

– Ja bevares, du får hjelp, og i løpet av fire år skal du ha mulighet til å komme deg tilbake i jobb. Men nå kappes både AP-ledelsen og Høyre om å kutte i ordningen.

– Aha, det er derfor du mener at vi får en Anti AAP-regjering til høsten?

– Til å være nabo er du jaggu skærp, sier naboen og piller vekk et råttent eple som har satt seg fast i raka.

– Men de kan jo ikke fjerne en ordning som skal hjelpe folk tilbake i jobb, sier jeg og skrur av vannslangen.

– Altså. Høyre vil kutte ordningen ned til tre år, og AP vil kutte den ned til to år. Hvis ikke hu kreftsyke dama skynder seg å bli frisk innen stortingsvalget kan hu risikere å miste støtte.

– Det hørtes jo ikke bra ut, men nå tror jeg AP-ledelsen ikke fikk det som de ville med AAP-kutt på landsmøtet.

– Det skulle bare mangle! Uansett er jeg sånn passe forbanna. Jeg vil ha en sånn ren AAP-regjering som ikke kutter i gode ordninger, sier naboen før han raker seg ut av syne.

 

Av Tore Kristensen, ansvarlig redaktør, Magasinet Velferd

Siste fra Velferd.no

Nav og tiltaksbransjen

Anbud på Nav-tiltak har fått flere folk i arbeid, hevder statssekretær Christl Kvam og viser til tall fra Nav. Selv sier Nav at det er usikkerhet og feilkilder knyttet til tallene og at man ennå ikke har et reelt helhetsbilde av resultatene.

Nav og tiltaksbransjen

Konkurranseutsetting av Nav-tiltak har ført til ensretting og kommersialisering, mener de rødgrønne partiene. Kommersielle aktører kan få trangere kår dersom stortingsvalget fører til regjeringsskifte.

Velferdkommentaren

«Dugnad representerer ikke alltid den moralsk høyverdige frivilligheten for et felles beste som det framstår som i norsk retorikk. Grensene mellom frivillig dugnadsinnsats og ren utnytting kan være flytende» skriver forsker og sosialantropolog Ada I. Engebrigtsen.

85.000 funksjonshemmede vil jobbe, men mange havner på trygdeytelser i stedet. Skal man få disse i jobb, må politikerne prioritere universell utforming og utdanning, mener debattpanel.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler