Dra dit pepper´n gror

Dit pepper´n gror? Ja, takk, tenker jeg. Og det gjør kanskje du også, i hvert fall hvis du er ansatt i Nav i disse utskjellingstider. Da kan det nok være fristende å dra dit pepper´n gror. Til lengst sør i India for eksempel. Et sted der norske aviser ikke når fram. Bare for å slippe å bli utskjelt i en uke eller tre.

 Skal en ta utgangspunkt i all kjeften Nav har fått i den offentlige debatten, kan det se ut som om noen ønsker at hele Nav-reformen skal dra dit pepper´n gror. Der hadde den forresten blitt godt mottatt! For slike velferdsordninger som Nav forvalter, er ikke akkurat hverdagskost på de kanter.
Og hvis det blir en større gruppe Nav-ansatte som tar seg en ferie der pepper´n gror, kan det bidra til å få ned det bekymringsfullt høye sykefraværet i Nav. En sjenerøs dose sol og varme midt i det intenst grønne Sør-India kan gjøre noe med helsa, noe som virkelig monner i statistikken. Ja, slik kan ansatte bidra til så pene tall at pressa må komme med en nyhet: Sykefraværet har sunket «drastisk» i Nav!
Ja, å dra dit pepper´n gror kan rett og slett synes som det eneste fornuftige, særlig hvis du tilhører en av dem som entusiastisk har stått på i årevis for å oppfylle politikernes vilje om å få på plass Norges hittil største organisatoriske reform – og som likevel har fortalt til mediene at de ikke tør å si til folk at de jobber i Nav.
Så plutselig her om dagen var det noen som syntes at de som jobber i Nav hadde fått nok pepper. Dermed brer det seg nå på facebook en voksende bølge av folk som vil uttrykke sin sympati med de rundt 18 000 Nav-ansatte. De vil fortelle dem at de syns at de gjør en kjempejobb, og at det er urimelig å gi de ansatte skylda for alle svakheter og problemer som Nav-reformen har ført med seg.
Også Velferd møtte her om dagen en dame som smilte bredt og sa: Jeg er glad i Nav, jeg! Hun innrømmet at hun følte seg så ivaretatt da hun kom til Nav at hun fikk troen tilbake på at hun skulle klare å skaffe seg en jobb. Nå hadde hun riktignok tilbrakt et par år langt vekke fra den norske velferdsstaten, slik at hun kanskje hadde fått et litt utvidet perspektiv på Nav-reformen.
Men likevel, hvis slike holdninger fortsetter å bre om seg, er det fare for at Nav-ansatte ikke behøver å dra dit pepper´n gror for å få varmet den vinterfrosne sjela si. Kanskje de da til og med tør å si til folk de møter utenom jobben at de arbeider i Nav – før de gyver løs på neste bruker med varme smil, respekt og velvilligheten selv.
Da kanskje det bare blir meg som drar dit pepper´n gror. For jeg har nå lyst til det uansett…

Les hele saken i Velferd 2- 2010
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler