Tilbakeslag i kampen mot trygdeeksport

MEST TIL SVERIGE, POLEN OG DANMARK: Utenlandske statsborgere eksporterte nesten to milliarder norske trygdekroner i 2013. Av dette gikk mest til Sverige (688 millioner), Polen (215 millioner) og Danmark (196 millioner).

Illustrasjon: www.filet.no

For å redusere trygdeeksporten ønsker Regjeringen å justere barnetrygd og kontantstøtte etter kostnadsnivået i landet der barnet bor. Når sier av EU-kommisjonen blankt nei til dette.

– Vi mener at utenlandske arbeidstakere som betaler det samme i skatt som et lands borgere, skal få de samme trygdeytelsene tilbake uavhengig av nasjonalitet eller hvor barna deres bor. Det er et spørsmål om rettferdighet,sier EU-kommissær Marianne Thyssen til VG.

Ifølge Thyssen utbetales mindre enn én prosent av all barnetrygd i EU til barn som bor i andre land enn foreldrene jobber i.

– De økonomiske innsparingene ved å kjøpekraftregulere barnetrygden vil være små sammenlignet med hva det vil koste å administrere en slik ordning, sier Thyssen. Hun kaller et det et «byråkratisk mareritt», der man i tillegg hele tiden vil måtte sjekke hvor barna faktisk bor.

Siste fra Velferd.no

Gjennom Kompetansesenter for arbeidsinkludering skal forskere bidra til at Nav blir bedre på å få folk inn i arbeidslivet. – Det har vært for stor avstand mellom forskere og Nav, mener dekan Ann-Helén Bay.

Nav bruker 50 millioner kroner i året på forskning og jobber systematisk for å styrke samarbeidet med forskere og forskningsmiljøer. – Det er nødvendig at forskerne holder en armlengdes avstand til forvaltningen, mener professor Cathrine Holst.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler