Sverige: Kjønn trumfer lønn

Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Mannen tjener mest. Det er den vanligste forklaringen svenske foreldre oppgir når kvinner tar mest fri for å ta seg av barn, ifølge en spørreundersøkelse som er gjort for Försäkringskassan, Sveriges Nav.

Försäkringskassans egen statistikk gir imidlertid et annet bilde. Den viser at kvinner tar ut flest permisjonsdager selv når de tjener mest.

– Myten består om at det er økonomisk mest fordelaktig for kvinnen å være hjemme med barn, men vi vet at mange familier faktisk ville tjene økonomisk på å dele mer likt selv om den ene parten tjener mer, sier familieøkonomisk talsperson Niklas Löfgren i Försäkringskassan.

Siste fra Velferd.no

Gjennom Kompetansesenter for arbeidsinkludering skal forskere bidra til at Nav blir bedre på å få folk inn i arbeidslivet. – Det har vært for stor avstand mellom forskere og Nav, mener dekan Ann-Helén Bay.

Nav bruker 50 millioner kroner i året på forskning og jobber systematisk for å styrke samarbeidet med forskere og forskningsmiljøer. – Det er nødvendig at forskerne holder en armlengdes avstand til forvaltningen, mener professor Cathrine Holst.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler