Sverige: Dårligere psykisk helse blant unge

(Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

De siste 30 årene har det blitt stadig flere unge som sliter psykisk i de nordiske landene.

Økningen har vært størst i Sverige, og i dag er den psykiske helsetilstanden dårligere i Sverige enn i resten av Norden. Det går fram av en artikkel i siste nummer av tidsskriftet Välfärd, som utgis av Statistiska centralbyrån i Sverige.

Siden 1980-tallet har ungdom i en rekke land blitt spurt om hvor ofte de har plager som blant annet hodepine, vondt i magen, nervøsitet og irritasjon eller problemer med å sovne.

I 2013/14 oppga 57 prosent av svenske jenter at de hadde minst to slike plager mer enn en gang i uka. I Danmark, Finland og Norge var andelen 40 prosent. Blant svenske gutter sa 31 prosent at de hadde slike psykiske plager, mens andelen var 20 prosent blant gutter i Danmark, Finland og Norge.

Siste fra Velferd.no

Leder

«Hvis den nyvalgte regjering skal unngå økte skatter og avgifter, er det nærliggende å tro at noen må betale uansett» skriver Velferds avtroppende redaktør.

Statsbudsjettet 2018

I statsbudsjettforslaget for 2018 ønsker regjeringen å flytte ansvaret for hjelpemidler til kommunene. – Forslaget viser manglende forståelse for funksjonshemmedes rolle i samfunnet, sier interessepolitisk rådgiver Guri Henriksen i Norges Handikapforbund.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler