Svenske leger strengere enn norske

Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Nordmenn, dansker og franskmenn har dobbel så stor sjanse for å få innvilget sykemelding enn svensker og nederlendere, ifølge en ny studie.

En ny studie viser at leger i Sverige og Nederland er strengere på å gi ut sykemeldinger enn sine kolleger i Norge, Danmark og Frankrike.

I de fem landene har leger undersøkt hvordan arbeidsevnen til pasienter med medisinsk uforklarte plager vurderes.

– Tallene sier at det er omtrent halvparten så sannsynlig at de ville blitt sykemeldt i Sverige og Nederland, som i Norge, Danmark og Frankrike, sier mannen som har ledet studien, professor og fastlege Erik Werner til NRK.no.

Han tror forskjellige systemer kan være noe av årsaken til dette. I Sverige og Nederland  er det arbeidsmedisinere ansatt av forsikringsselskaper eller arbeidsgiver som avgjør sykemelding. I både Nederland og Sverige har dessuten legene fastlønn, mens legene i Norge, Danmark og Frankrike er selvstendig næringsdrivende.

I tillegg følger norske fastleger pasienten over tid og blir godt kjent. Lojalitet kan gjøre det vanskeligere for legen å si nei til en pasient som ønsker sykemelding, tror Werner.

LES FLERE NYHETER FRA KORTNYTT HER

Siste fra Velferd.no

Nav og tiltaksbransjen

Konkurranseutsetting av Nav-tiltak har ført til ensretting og kommersialisering, mener de rødgrønne partiene. Kommersielle aktører kan få trangere kår dersom stortingsvalget fører til regjeringsskifte.

Velferdkommentaren

«Dugnad representerer ikke alltid den moralsk høyverdige frivilligheten for et felles beste som det framstår som i norsk retorikk. Grensene mellom frivillig dugnadsinnsats og ren utnytting kan være flytende» skriver forsker og sosialantropolog Ada I. Engebrigtsen.

85.000 funksjonshemmede vil jobbe, men mange havner på trygdeytelser i stedet. Skal man få disse i jobb, må politikerne prioritere universell utforming og utdanning, mener debattpanel.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler