Ny pleiepengeordning får kritikk

(Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

1. oktober lanserte regjeringen den nye pleiepengeordningen. Med mer enn en halv milliard ekstra i bevilgning vil den nye ordningen sørge for at opptil 9000 nye brukere kan få midlertidig inntektserstatning, dersom man må være borte fra arbeidet for å pleie syke barn.

Andre endringer innebærer et enklere regelverk for å unngå forskjellsbehandling og større fleksibilitet for foreldre som ønsker å delvis være i arbeid.

I tillegg lempes det på sykdomskravet og aldersgrensen økes fra 12 til 18 år for barn i forbindelse med behandling i helseinstitusjon.

Likevel får ordningen kritikk fra flere hold fordi den gir mindre økonomisk støtte til de sykeste. Etter 260 dager reduseres kompensasjonen til 66 prosent av inntekten.

Dermed risikerer foreldre med barn som er innlagt på sykehus over lengre tid å havne i en økonomisk vanskelig situasjon, skriver NRK.no.

Siste fra Velferd.no

Velferdkommentaren

De aller fleste unge som står utenfor skole og arbeidsliv ønsker å komme i arbeid eller å fortsette utdanningen. Men det er ikke alltid så lett. Inkludering bør stå øverst på listen når arbeidsgivere vil ta samfunnsansvar.

Internasjonalt

Dansker som mottar sosialhjelp stemmer langt sjeldnere ved valg enn andre dansker. Seks av ti sosialhjelpsmottakere var sofavelgere ved forrige kommunevalg, viser en undersøkelse fra tankesmia Cevea.

Forskning

Langtidssykefravær øker risikoen for å falle ut av arbeidslivet og utgjør i tillegg en vesentlig kostnad for det norske samfunnet. Derfor skal Nav og NTNU teste om motiverende samtaler med langtidssykemeldte i Sør-Trøndelag kan korte ned fraværsperioden deres.

I en tid hvor de store visjonene mangler i politikken, mener historiker Rutger Bregman at det er på tide å tenke nytt. Innføring av en grunnlønn til alle vil ha stor betydning for de som har minst, mener han. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler