Norge forbigått i levealder

Illustrasjonsfoto: Shutterstock

I 2015 var forventet levealder over 84 år for kvinner og 80 år for menn i Norge. Dette er lavere enn i blant annet Japan, Australia og flere middelhavsland, skriver Folkehelseinstituttet.

Norge har gått fra å ha verdens høyeste levealder til å ligge mellom en 11. og 17. plass for kjønnene sammenlagt, avhengig av hvilke land vi sammenlignes med og hvilke internasjonale databaser som benyttes.

Siste fra Velferd.no

Nav og tiltaksbransjen

Anbud på Nav-tiltak har fått flere folk i arbeid, hevder statssekretær Christl Kvam og viser til tall fra Nav. Selv sier Nav at det er usikkerhet og feilkilder knyttet til tallene og at man ennå ikke har et reelt helhetsbilde av resultatene.

Nav og tiltaksbransjen

Konkurranseutsetting av Nav-tiltak har ført til ensretting og kommersialisering, mener de rødgrønne partiene. Kommersielle aktører kan få trangere kår dersom stortingsvalget fører til regjeringsskifte.

Velferdkommentaren

«Dugnad representerer ikke alltid den moralsk høyverdige frivilligheten for et felles beste som det framstår som i norsk retorikk. Grensene mellom frivillig dugnadsinnsats og ren utnytting kan være flytende» skriver forsker og sosialantropolog Ada I. Engebrigtsen.

85.000 funksjonshemmede vil jobbe, men mange havner på trygdeytelser i stedet. Skal man få disse i jobb, må politikerne prioritere universell utforming og utdanning, mener debattpanel.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler