Ni av ti papirløse har psykiske plager

(Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Flertallet av innvandrere uten lovlig opphold i Norge sliter med omfattende psykiske lidelser, viser en ny undersøkelse.

Sykepleier og førstelektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Trine Myhrvold, står bak studien.

Hun har intervjuet 90 voksne papirløse om deres levevilkår og psykiske helse, hvor informantene beskriver en hverdag preget av ensomhet, frykt og maktesløshet. De som jobber har svært lange arbeidsdager og får elendig betalt, ofte ikke mer enn 20 til 30 kroner timen. Ni av ti har omfattende psykiske plager. 40 prosent forteller at de har opplevd seksuelt misbruk, vold eller trakassering etter at de kom til Norge.

Selv om det ikke finnes sikre tall anslås det å være 18.000 papirløse i Norge. Myhrvold mener de som ikke kan returneres og som har vært her i mange år, må få muligheten til å jobbe.

– Jeg mener også at vi må kunne tilby helsehjelp til alle som ikke har betalingsevne, og da er tilgang til fastlege det viktigste – i tillegg til et minimum av sosialhjelp, sier Myhrvold til Dagsavisen.

Siste fra Velferd.no

Nav bruker 50 millioner kroner i året på forskning og jobber systematisk for å styrke samarbeidet med forskere og forskningsmiljøer. – Det er nødvendig at forskerne holder en armlengdes avstand til forvaltningen, mener professor Cathrine Holst.

Det digitale skiftet i offentlig sektor er i full anmarsj. Mer egenansvar hos befolkningen og persontilpassede tjenester er noe av det vi kan forvente i årene som kommer, ifølge ny rapport.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler