Mindre i dagpenger enn før i Danmark

BEKYMREDE DANSKER: Danskene er mer bekymret enn før over gapet mellom fattig og rike. Samtidig tror de gapet vil bli større i årene som kommer.

Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Forskjellene mellom dagpenger og lønninger har økt, viser en dansk undersøkelse.

En dansk sykepleier eller blikkenslager som blir arbeidsledig i dag, får bare dagpenger som tilsvarer halvparten av deres månedslønn. For 20 år siden tilsvarte dagpengene to tredeler av lønnen, skriver Ugebrevet A4 i en omtale av undersøkelsen.

Svekkelse av dagpengesystemet fører til at de sterkeste gruppene på arbeidsmarkedet i økende grad tyr til private forsikringsløsninger, sier direktør Kristian Weise i tankesmia CEVEA, som står bak undersøkelsen.

– Vi er simpelthen vitne til en langsom privatisering av systemet for arbeidsløshetsforsikring, sier Weise til Ugebrevet A4.

Siste fra Velferd.no

Nav og tiltaksbransjen

Konkurranseutsetting av Nav-tiltak har ført til ensretting og kommersialisering, mener de rødgrønne partiene. Kommersielle aktører kan få trangere kår dersom stortingsvalget fører til regjeringsskifte.

Velferdkommentaren

«Dugnad representerer ikke alltid den moralsk høyverdige frivilligheten for et felles beste som det framstår som i norsk retorikk. Grensene mellom frivillig dugnadsinnsats og ren utnytting kan være flytende» skriver forsker og sosialantropolog Ada I. Engebrigtsen.

85.000 funksjonshemmede vil jobbe, men mange havner på trygdeytelser i stedet. Skal man få disse i jobb, må politikerne prioritere universell utforming og utdanning, mener debattpanel.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler