Høyre vil ha strengere aktivitetsplikt

Heidi Nordby Lunde er fraksjonsleder i Stortingets arbeids- og sosialkomite. (Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen)

Høyre foreslår at aktivitetsplikten for sosialhjelpsmottakere økes fra 29 til 35 år. På sikt mener de at alle 130 000 som mottar sosialhjelp bør få aktivitetsplikt.

– Vi ser liten grunn til at aktivitetsplikten skal avgrenses til de under 30 år. Norsk økonomi har forandret seg. Vi mener kontakt med arbeidslivet er så viktig, for å hindre at folk faller permanent utenfor det å ha arbeid, at flest mulig bør ha det, sier Høyres fraksjonsleder i Stortingets arbeids- og sosialkomite, Heidi Nordby Lunde, til VG.

Kravet til aktivitetsplikt er omdiskutert. De positive effektene ser ut til å være mer knyttet til aktivitetstilbudet hver enkelt kommune kan gi og ikke plikten til aktivitet i seg selv, ifølge forsker Karin Gustavsen.

Hun mener derfor det er Nav og politikerne som må stå opp om morgenen og tilrettelegge slik at spesielt unge kan komme ut i jobb.

Siste fra Velferd.no

Nav og tiltaksbransjen

Nav betalte ut 7,4 milliarder kroner til eksterne tiltaksarrangører i 2016. Mest penger gikk til det omstridte selskapet Din Utvikling, som i løpet av to år har tredoblet sine inntekter fra oppdrag for Nav.

Regjeringen skal legge fram en nasjonal strategi for pårørende, lover helse- og omsorgsminister Bent Høie. Når dialogen med det offentlige hjelpeapparatet ikke fungerer, blir det tyngre enn nødvendig å være pårørende, vedgår han.

Ann Solfrid Merula er en av 800 000 nordmenn som yter ubetalt omsorg for nær familie. Mange opplever at innsatsen går ut over egen helse og risikerer selv å falle ut av arbeidslivet. – Å få Vidar tilbake til et verdig liv har vært mitt livs hardeste kamp, sier Ann Solfrid.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler