Arbeidslediges helse bedre enn fryktet

(Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Konsekvensen av den høye arbeidsledigheten som fulgte finanskrisen i Europa er mindre dramatisk enn man skulle tro, viser ny forskning.

Høgskolen i Oslo og Akershus opplyser at forsker Anne Grete Tøge har sett på hvordan folk opplever sin egen helse, såkalt selvrapportert helse, i 28 EU-land inkludert Norge.

Best ut kommer Spania, mens Norge havner midt på treet. Verst ut kommer velferdsstaten Sverige.

­– Det er viktig å huske på at de som ble arbeidsledige i Sverige er en annen gruppe enn de som ble arbeidsledige i for eksempel Spania, sier Tøge.

Hun påpeker at både Norge og Sverige har veldig høy sysselsetting, noe som betyr at sårbare mennesker som ikke ville vært i jobb i andre land, har jobb her.

Siste fra Velferd.no

Velferdkommentaren

De aller fleste unge som står utenfor skole og arbeidsliv ønsker å komme i arbeid eller å fortsette utdanningen. Men det er ikke alltid så lett. Inkludering bør stå øverst på listen når arbeidsgivere vil ta samfunnsansvar.

Internasjonalt

Dansker som mottar sosialhjelp stemmer langt sjeldnere ved valg enn andre dansker. Seks av ti sosialhjelpsmottakere var sofavelgere ved forrige kommunevalg, viser en undersøkelse fra tankesmia Cevea.

Forskning

Langtidssykefravær øker risikoen for å falle ut av arbeidslivet og utgjør i tillegg en vesentlig kostnad for det norske samfunnet. Derfor skal Nav og NTNU teste om motiverende samtaler med langtidssykemeldte i Sør-Trøndelag kan korte ned fraværsperioden deres.

I en tid hvor de store visjonene mangler i politikken, mener historiker Rutger Bregman at det er på tide å tenke nytt. Innføring av en grunnlønn til alle vil ha stor betydning for de som har minst, mener han. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler