Tett oppfølging får innvandrere i jobb

TETT PÅ: To dager i uka er Møllas seniorrådgiver Lise Markant Kølbel på Ikea Slependen hele dagen for å følge opp «sine» medarbeidere, også Azhar Al-Sanati og andre som har fått fast jobb.

TETT PÅ: To dager i uka er Møllas seniorrådgiver Lise Markant Kølbel på Ikea Slependen hele dagen for å følge opp «sine» medarbeidere, også Azhar Al-Sanati og andre som har fått fast jobb. Foto: Merete Lindstad ©Merete Lindstad

For en lastebilsjåfør fra Bagdad var det ikke bare-bare å få seg jobb i Norge. Men etter stor stå-på-innsats og tett oppfølging fra Mølla Kompetansesenter, kom Azhar Al-Sanati ut av runddansen med praksisplasser og deltidsjobber til fast, fulltidsstilling hos Ikea.

Backstage Ikea Slependen utenfor Oslo: I gangen på vei til personalkantinen er deler av den ene veggen dekket med portrettbilder i A4-format. Øverst til høyre ser vi en kortklipt mann med varmt blikk og et smil minst like stort som hos de andre: «Månedens medarbeider DESEMBER Azhar Al-Sanati».

– Ja, det er meg, humrer Azhar. Beskjeden, men samtidig stolt over å ha fått plass på Ikeas «wall-of-fame».

39-åringen har gått en lang vei i løpet av sine sju år i Norge. Etter at han var på jobbsøkerkurs hos attføringsbedriften Mølla Kompetansesenter i 2010 har det meste gått rette veien.

Ny samarbeidsmodell

– Før jeg kom til Mølla hadde jeg hatt norskkurs og praksisplasser, mange praksisplasser. Jeg hadde også jobb, men bare småjobber. En deltidsstilling på 20 prosent her og en annen deltidsstilling der, forteller Azhar. – Men jeg ville ha ordentlig jobb. Fast jobb, full jobb.

På jobbsøkerkurset hos Mølla Kompetansesenter fikk han høre om den nye samarbeidsmodellen med Ikea Slependen. Den bygger på tanken om at det beste arbeidet for inkludering av arbeidssøkere foregår i det daglige, ordinære arbeidet i bedriften. Med tett kontakt mellom arbeidssøker, en fast Mølla-rådgiver, arbeidssøkerens leder, samt HR-avdelingen på Ikea.

Flyttet inn på Ikea

Attføringsbedriften Mølla Kompetansesenter og Ikeas varehus på Slependen har samarbeidet siden 1999. Etter at de i 2010 utviklet en ny og tettere samarbeidsmodell der Mølla bokstavelig talt har flyttet inn i møbelhuset, har ansettelsene skutt fart.

Les hele reportasjen om samarbeidet mellom Ikea og Mølla kompetansesenter i Velferd 7-2014. Klikk her for elektronisk utgave.

DETTE ER JOBBFORALLE.NO:
Magasinet Velferd har opprettet stillingsmarkedet jobbforalle.no som et verktøy for å fremme et inkluderende arbeidsliv i praksis. Samtidig er det opprettet en egen jobbforalle.no-seksjon i papirutgaven av Velferd og på velferd.no. I denne seksjonen presenteres stoff knyttet til stillingsmarkedets mål om å bidra til et rausere arbeidsliv.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler