Mentorprogram til gjensidig nytte

GJENSIDIG NYTTE: En grunntanke bak mentorprogrammet er at det skal være til nytte for begge parter. – Du har gitt meg andre perspektiver enn det jeg får gjennom kolleger og venner, sier mentor Morten Vabe til Seyran Khalili.

GJENSIDIG NYTTE: En grunntanke bak mentorprogrammet er at det skal være til nytte for begge parter. – Du har gitt meg andre perspektiver enn det jeg får gjennom kolleger og venner, sier mentor Morten Vabe til Seyran Khalili. Foto: Øivind Fjeldstad ©Øivind Fjeldstad

Mentorprogrammet VS Humentor skal styrke mangfoldet i norske bedrifter gjennom å matche unge kvinner med flerkulturell bakgrunn med erfarne mentorer i næringslivet. Det har ført til inspirerende møter mellom Seyran Khalili og Morten Vabe. – Vi har begge lært mye, fastslår de.

Hovedorganisasjonen Virke har tatt grep for å styrke mangfoldet i norsk bedrifter. I mai i fjor lanserte organisasjonen mentorprogrammet VS Humentor i samarbeid med Seema, som arbeider for å få flere kvinner med flerkulturell bakgrunn inn i leder- og mellomlederposisjoner.

Målgruppen for mentorprogrammet, menteene, er høyt utdannede kvinner med flerkulturell bakgrunn som står i begynnelsen av sin karriere. Mentorene er ledere på høyt nivå, som har lang erfaring fra næringslivet.

Talentprogram

En av menteene i programmet er 26 år gamle Seyran Khalili. Hun er pedagog og har pedagogikkutdanning med fordypning i psykologi fra Universitetet i Oslo. I dag jobber hun som konsulent ved NORMENT K.G. Jebsen senter for psykoseforskning, et senter for fremragende forskning på mentale lidelser.

Å få fast jobb etter studiene var imidlertid ikke helt liketil, forteller hun.

– Jeg har alltid vært engasjert i frivillig arbeid, og har jobbet som praktikant i Amnesty og hatt flere engasjementer. Men det tok tid før jeg fikk fast jobb etter studiene. Det har ikke vært helt lett.

Seyran Khalili kom med i mentorprogrammet gjennom deltakelse i et talentprogram Seema har for kvinner med flerkulturell bakgrunn. Hun møter jevnlig de andre menteene i programmet, og de får tett oppfølging av Seema.

– Viktig arbeid

Seyran Khalilis mentor er Morten Vabe. Han er contract manager i konsulentselskapet Accenture, som er en av Seemas samarbeidspartnere.

– Jeg ble bedt om å holde et kurs for Seema og ble veldig positivt overrasket over «driven» blant deltakerne. Det ga meg masse energi. Etterpå ble jeg spurt om å være med i mentorprogrammet. Jeg synes dette er et viktig arbeid og er glad for å kunne være med, sier han.

God kjemi

Velferd møter Seyran Khalili og Morten Vabe i lokalene til Accenture på Fornebu utenfor Oslo. Det hersker ingen tvil om at kjemien mellom de to er god.

– Vi fikk utdelt noen kort som skulle danne grunnlag for samtalene til å begynne med. Men de har vi ikke hatt bruk for, konstaterer Seyran Khalili med et smil.

Mentor og mentee møtes om lag hver tredje eller fjerde uke. På hvert møte har de et tema de tar opp, og de utveksler erfaringer fra hver sin arbeidssituasjon.

– Jeg har fortalt om mine utfordringer på jobben, og vi har diskutert hvordan de kan løses. Det samme har Seyran gjort. Jeg trekker også inn andre personer i mitt nettverk, som Seyran kan møte, forteller Morten Vabe.

Gjensidig utbytte

Seyran Khalili er født i Iran og bodde åtte måneder i Tyrkia før familien kom til Stavanger som politiske flyktninger da hun var tre år. Hun er kurder og snakker både farsi (persisk) og kurdisk.

Samtidig som hun har stort utbytte av mentorprogrammet, mener Seyran Khalili at hun også selv har mye å bidra med.

– Dette er et gjensidig forhold, og jeg ønsker å bidra til at Morten kan lære noe. Jeg tror at jeg med min bakgrunn har kunnskap om kulturforskjeller som er nyttig, sier hun.

– Du har allerede bidratt mye. Du har bidratt mer enn du tror. Du har gitt meg andre perspektiver enn det jeg får gjennom kolleger og venner, repliserer Morten Vabe raskt.

Bedrifter trenger mangfold

Mentorsamarbeidet mellom Virke og Seema springer ut fra en erkjennelse av at minoritetskvinner kan møte barrierer på vei inn i arbeidslivet. Men det handler også om bedriftenes behov for å styrke mangfoldet.

Dette er kvinner næringslivet trenger, understreker administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i Virke.

– Det er ganske enkelt slik at mangfold lønner seg. Bedrifter har kunder og leverandører med ulik bakgrunn, og da må de selv avspeile dette mangfoldet.

Les hele saken om mentorprogrammet VS Humentor i Velferd 1-2016. Klikk her for digital utgave.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler