Jobbintervjuet hindrer mangfold

MANGFOLD OG LIKHET: Idealer om mangfold påvirker hvem som blir innkalt til intervju, men under intervjuet er det likhet arbeidsgiveren faller for, viser Fafos undersøkelse av jobbintervjuet.

MANGFOLD OG LIKHET: Idealer om mangfold påvirker hvem som blir innkalt til intervju, men under intervjuet er det likhet arbeidsgiveren faller for, viser Fafos undersøkelse av jobbintervjuet. Illustrasjonsfoto: Shutterstock ©Shutterstock

Norske sjefer sier de ønsker mangfold blant de ansatte, men ansetter helst folk som ligner dem selv. Ideen om mangfold går fløyten under jobbintervjuet, viser undersøkelse.

Mange arbeidsgivere uttrykker vilje til å rekruttere bredt og inkluderende. Når de innkaller kandidater til intervju, faller de imidlertid for det trygge og kjente. Jobbintervjuene fremmer likhet og ikke mangfold, viser en rapport fra forskningsstiftelsen Fafo.

Fafo-forskerne Jon Rogstad og Erika Braanen Sterri har vært flue på veggen ved 67 jobbintervjuer i fem virksomheter: en radiokanal, et sykehus, et hotell, en ideell organisasjon og en interesseorganisasjon. Selv om virksomhetene var svært ulike, fant forskerne påfallende likheter i hvordan jobbintervjuene ble gjennomført.

– Vi var overrasket over at de som kom til intervju, i så stor grad ble målt ut ifra diffuse sosiale kriterier. Intervjuene handlet mer om å finne ut hvem som passet inn på arbeidsplassen enn på hvem som passet til jobben, sier Jon Rogstad.

Teori og praksis

«De ser nærmest nyforelsket ut», noterte Rogstad seg under et av jobbintervjuene han overvar. Den kvinnelige intervjueren og den kvinnelige søkeren fant åpenbart tonen.

Jobben gikk til denne søkeren, som på mange måter framsto som lik intervjueren. Det skjedde til tross for at virksomheten i utgangspunktet hadde uttrykt interesse for å ansette noen som kunne bidra til økt mangfold når det gjaldt kjønn (flere menn), alder (flere seniorer), etnisitet og funksjonshemning.

– Man er for mangfold i teorien, men jakter på likhet i praksis, konstaterer Jon Rogstad.

Les hele artikkelen - med kommentarer til forskernes funn fra Manuela Ramin-Osmundsen og Loveleen Rihel Brenna - i magasinet Velferd 3-2015. Klikk her for elektronisk utgave.

 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler