Jobbhåp for seniorer

VIL JOBBE: – Politikere som sier at folk må stå lenger i jobb, må befinne seg på en annen planet. Problemet er ikke at folk ikke vil jobbe, men at man ikke får jobb. Og ofte er det seniorer som må gå når bedrifter nedbemanner, påpeker Heidi Bråten.

VIL JOBBE: – Politikere som sier at folk må stå lenger i jobb, må befinne seg på en annen planet. Problemet er ikke at folk ikke vil jobbe, men at man ikke får jobb. Og ofte er det seniorer som må gå når bedrifter nedbemanner, påpeker Heidi Bråten. Foto: Werner Juvik ©Werner Juvik

Etter en resultatløs jobbjakt er døra inn til arbeidslivet åpnet på gløtt for Heidi Bråten (57). Døråpner er vikarbyrået Seniorvikarene, et av flere byråer som har spesialisert seg på å rekruttere seniorer.

Da hun var 51 år gammel tok Heidi Bråten et dristig valg. Hun sa opp sin trygge stilling i en bank og begynte i en ny jobb der framtidsutsiktene var langt mer usikre.

– Jeg hadde jobbet i bank i hele mitt yrkesaktive liv og tenkte at hvis jeg skulle gjøre noe annet, så var det på tide å gjøre det nå. Jeg visste at jeg gikk til en usikker jobb, at det var risikabelt. Men jeg tenkte at en eller annen jobb må jeg vel alltids få.

Så enkelt er det ikke, har Heidi Bråten fått erfare. Etter en tid ble hennes nye arbeidsplass solgt til et amerikansk investeringsselskap. Firmaet ble omorganisert, og stillingen hennes forsvant. Deretter fikk hun et barselvikariat i et eiendomsselskap, men etter at det utløp havnet hun i ledighetskøen hos Nav.

– Det siste året har jeg søkt på massevis av jobber. Jeg har sendt flere søknader enn jeg liker å tenke på. Jeg er blitt innkalt til noen intervjuer, men har ikke fått napp, sier Bråten, som nå er 57 år.

– Ingen sier at det handler om alder, men jeg tror ikke det er helt riktig. Jeg har søkt jobber der min bakgrunn og erfaring har vært spot on, uten å bli innkalt til intervju.

Døra på gløtt

Etter en resultatløs jobbjakt har et møte med vikarbyrået Seniorvikarene åpnet døra på gløtt igjen til arbeidslivet for Heidi Bråten.

– Jeg registrerte meg hos Seniorvikarene og ble innkalt til intervju. Det har ført til at jeg har fått et engasjement som oversetter, som jeg jobber med nå, forteller 57-åringen.

– Det er et tankekors at det er behov for egne rekrutteringsbyråer for eldre arbeidssøkere, men jeg er veldig fornøyd med Seniorvikarene. De har snakket med meg personlig og fulgt meg opp for å finne en jobb som passer.

Heidi Bråten forsikrer om at hun er klar for mange flere år i arbeidslivet.

– Jeg har lyst til å jobbe. Jeg har lyst til å bli utfordret. Jeg vil være del av et fellesskap gjennom å arbeide.

Gjør terskelen lavere

Seniorvikarene er et av flere selskaper som er etablert den senere tiden nettopp for å rekruttere moden, erfaren arbeidskraft.

– Jeg har jobbet i bransjen i over 30 år og har erfart at folk over 50 år sjelden ligger i ja-bunken selv om de har gode kvalifikasjoner, sier partner og daglig leder i Seniorvikarene, Arne Gregersen. Vikarbyrået, som har kontor i Oslo, ønsker å gjøre noe med dette.

– Vi vil bidra til at arbeidsgivere får øynene opp for at seniorer er en ressurs. Vi er arbeidsgiver for vikarene, og det gjør det lettere for kundene. Da blir terskelen lavere for å ta inn en person enn ved en fast ansettelse.

Les hele reportasjen om bemanningsbyråer som satser på seniorer i Velferd 8-2014. Klikk her for elektronisk utgave.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler