Nytenkning i Levanger:

Får flyktningkvinner inn i arbeidslivet

GJENSIDIG SYMPATI: – Når jeg er ferdig på skolen vil jeg synge Ja, vi elsker for klassen min, og skrive en bok om afghanske kvinner, sier en takknemlig Shahzadeh. Her sammen med prosjektleder Toril Sundal Leirset (til venstre), og avdelingsleder Monica Fjerdingen.

GJENSIDIG SYMPATI: – Når jeg er ferdig på skolen vil jeg synge Ja, vi elsker for klassen min, og skrive en bok om afghanske kvinner, sier en takknemlig Shahzadeh. Her sammen med prosjektleder Toril Sundal Leirset (til venstre), og avdelingsleder Monica Fjerdingen.

I Levanger kombinerer de introduksjonsprogrammet for flyktninger, norskopplæring og fagopplæring. Slik finner flyktninger med liten eller ingen utdanning fra hjemlandet sin plass i det lokale arbeidslivet.

– På introduksjonskursene hadde vi tidligere 25-30 prosent som aldri kom seg ut i jobb. Det var i hovedsak kvinner med liten eller ingen utdanning. Forståelse for hvordan disse lærer er avgjørende for at de skal ha muligheter i arbeidsmarkedet, sier prosjektleder Toril Sundal Leirset i pilotprosjektet «Levanger Arena Arbeid».

Prosjektet er organisert i Voksenopplæringen og er et samarbeid mellom Levanger kommune, Nav, Sintef og utvalgte arbeidsgivere.

Mange flyktningkvinner har kunnskap, men de har ikke lært den på skolen. De har lært ved å se på mor, bestemor og tanter.

– I prosjektet vårt lærer deltakerne gjennom å følge en fagarbeider skulder ved skulder inntil kompetansemålene i en lokal fagplan blir nådd. Da kan deltakeren gå inn i en ordinær praksis med medbrakt fagkompetanse.

Måtte søke selv

Shahzadeh (29) fra Afghanistan kom til Norge for tre år siden. Hun og sønnen på 15 fikk flyktningstatus. Vi møtes på Levanger Bo- og Aktivitetssenter.

En dag hun var på norskkurs kom læreren og spurte om Shahzadeh ville ha opplæring i helsefag, eller i renhold. Hun måtte i så fall søke selv. Det ville innebære et fagkurs kombinert med praksis og norskopplæring.

– Jeg ville gjerne gå på skole i Afghanistan, men jeg fikk ikke lov. Nå sa jeg ja, jeg vil gå på helsekurs. Jeg ville gjerne arbeide med eldre mennesker. Men jeg var usikker på om jeg ville klare det, sier Shahzadeh.

Hun skrev CV og søknad på skolen og kom inn på fagkurs helse.

Den første sjefen

Shahzadeh smiler og ser bort på Monica Fjerdingen som er avdelingsleder på senteret. Her fikk Shahzadeh praktisk opplæring i helsefag av en fagarbeider som ble frikjøpt av Nav for å gjøre dette arbeidet.

– Første gang jeg traff Monica var jeg livredd! Faren min hadde fortalt meg hvordan sjefene oppfører seg i Afghanistan. Uansett hva du sier, blir du slått. Jeg så ned i fanget og glemte all norsken.

Monica husker det godt, og nå kan de le av det.

Etter helsefagkurset fortsatte Shahzadeh i praksis på bo- og aktivitetssenteret. I tillegg var hun i introprogrammet og fortsatte på norskkurs.

Les hele reportasjen fra Levanger i Velferd 2-2016. Klikk her for digital utgave.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler