Danmark:

Stadig flere arbeider frivillig for velferdsstaten

BESØKSVENN: Frivillige utfører viktige oppgaver når det gjelder den sosiale delen av eldreomsorgen.

BESØKSVENN: Frivillige utfører viktige oppgaver når det gjelder den sosiale delen av eldreomsorgen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock ©Shutterstock

Antallet dansker som arbeider frivillig med velferdsoppgaver, er nesten firedoblet på åtte år, viser en ny undersøkelse.

Dansker utfører stadig mer frivillig arbeid, spesielt på velferdsstatens kjerneområder, skriver den danske avisen Politiken.

Ifølge en undersøkelse avisen viser til, har danskenes frivillige arbeid med eldre, sosialt utsatte og andre velferdsoppgaver nådd et rekordhøyt nivå.

Mens tre prosent av voksne dansker arbeidet frivillig med sosial innsats i 2004, deltok 11 prosent i slikt arbeid i fjor. Det er den høyest frivillige deltakelsen som noen gang er målt på dette området.

Frivillige står for det sosiale

Undersøkelsen er gjort av professor Bjarne Ibsen ved Center for Forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund på Syddansk Universitet. Den viser at Danmark plasserer seg helt i toppen internasjonalt når det gjelder frivillig innsats, på linje med Norge og Sverige.

Den danske forskeren påpeker at frivillige blant annet spiller en viktig rolle i eldreomsorgen.

– Velferdsstaten har alltid gått hånd i hånd med frivillige, men vi ser i stigende grad at for eksempel de kommunale oppgavene organiseres slik at hjemmehjelpen får tid til rengjøring, innkjøp og vask, mens en frivillig besøksvenn står for det mer sosiale og samtale med den eldre, sier Ibsen til Politiken.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler