Avkrefter myte om late grekere

JOBBER HARDT: Grekere jobber 600 flere timer i året enn tyskere og nordmenn.

JOBBER HARDT: Grekere jobber 600 flere timer i året enn tyskere og nordmenn. Foto: Shutterstock ©Shutterstock

Den økonomiske krisen i Hellas skyldes ikke latskap. Grekere jobber hardest i Europa, viser tall fra OECD. Nederlendere, tyskere og nordmenn jobber minst.

Greske arbeidstakere jobber i gjennomsnitt 2 017 timer i året. Det er 40 prosent mer enn en gjennomsnittlig norsk eller tysk arbeidstaker, viser statistikk fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

Tallene for årlig arbeidstid i ulike europeiske land knuser ettertrykkelig myten om at den økonomiske krisen i Hellas skyldes manglende arbeidsvilje; at grekerne heller bruker tiden til å drikke ouzo og danse Zorbas dans enn å jobbe. Et slikt bilde stemmer dårlig med virkeligheten. Faktum er at ingen andre folk i Europa jobber så mye som grekerne.

Tyskere og nederlendere arbeider minst

Tysk økonomi er i langt bedre forfatning enn den greske. Og tyskere ry på seg for å være et flittig og hardt arbeidende folk. Statistikken viser imidlertid at tyskere i gjennomsnitt arbeider 600 færre timer i året enn grekere.

I Europa er det bare nederlendere som arbeider mindre enn tyskere. Og etter tyskerne følger nordmenn på tredje plass på listen over dem som arbeider minst.

Mange næringsdrivende i Hellas

En av forklaringene på at grekerne jobber så mye, er at en stor del av den greske arbeidsstyrken består av selvstendig næringsdrivende. De arbeider ofte hardere enn fast ansatte.

– Det greske arbeidsmarkedet består av et stort antall mennesker som jobber for seg selv, av bønder og butikkinnehavere som har lange arbeidsdager, forklarer statistiker Pascal Marianna i OECD til BBC.

Mye deltid i Tyskland

Den lave gjennomsnittlige arbeidstiden i Nederland, Tyskland og Norge henger sammen med at en stor andel av befolkningen i disse landene arbeider deltid.

– I Tyskland arbeider om lag én av fire deltid, forteller Pascal Marianna i OECD. I Hellas er det langt færre som arbeider deltid.

Dette forklarer imidlertid ikke hele forskjellen i arbeidstid. Hvis de selvstendig næringsdrivende og de som jobber deltid holdes utenfor, og man bare ser på statistikken for ansatte lønnsarbeidere på full tid, jobber grekere fortsatt ti prosent mer enn tyskere.

Arbeidstid i Europa: I disse landene jobber folk mest
 
Land
Arbeidstimer i året
Hellas
2 017
Ungarn
1 956
Polen
1 939
Estland
1 880
Tyrkia
1 877

 

Arbeidstid i Europa: I disse landene jobber folk minst

Land
Arbeidstimer i året
Nederland
1 377
Tyskland
1 408
Norge
1 413
Frankrike
1 439
Danmark
1 537

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler