Velferds satirespalte: Ekskludert!

Nytt integreringskrav til flyktninger: «Skaff deg et norsk navn!»

Satire: Ekskludert!

Illustrasjon: Shutterstock/ www.filet.no

Regjeringen vil kreve at flyktninger som får opphold i Norge, bytter til et norsk navn. De som nekter å skifte navn, vil bli sendt ut av landet.

Ekskludert!

Ekskludert! er Velferds satiriske pustehull. Via fiktive nyheter med humoristisk vri retter spalten et skråblikk mot aktuelle temaer og tendenser i den velferdspolitiske debatten.

Etter fjorårets rekordtilstrømning av asylsøkere har regjeringen jobbet intenst med å skjerpe kravene som stilles for å få opphold i Norge. Nå skal et nytt kontroversielt tiltak lanseres, viser et hemmelig regjeringsnotat Ekskludert! har fått fra varslernettstedet Inclusiveleaks.

«Alle flyktninger vil få tildelt et norsk navn når de får innvilget opphold i landet. Dette navnet skal erstatte deres gamle navn», heter det i notatet.

Regjeringen bekrefter at kravet om navnebytte vil bli lansert om kort tid og fastslår at kravet vil bli håndhevet strengt.

– Hvis Ali nekter å bytte navn til Ola vil han bli sendt ut av landet, fastslår navnepolitisk talsmann Nisse Norsking ved Statsministerens kontor.

Tiltak mot diskriminering

Et viktig formål med tiltaket er å få bukt med diskriminering i arbeidslivet.

«Forskning viser at arbeidssøkere med utenlandske navn sjeldnere blir innkalt til intervju enn personer med typiske norske navn. Hvis alle arbeidssøkere får norske navn, blir det vanskeligere å foreta slik diskriminering», skriver regjeringen i sin begrunnelse for tiltaket.

Kravet om navnebytte vil også være en test på flyktningenes integreringsvilje.

– Å bytte navn fra Ali til Ola – eller fra Amina til Anne – viser vilje til å tilpasse seg til norsk kultur og norske verdier, sier Nisse Norsking til Ekskludert!

Kan bli utvidet

Kravet om navnebytte vil i første omgang bare gjelde nyankomne flyktninger. Regjeringen vurderer imidlertid å utvide ordningen til også å omfatte alle arbeidsledige innvandrere med eksotiske navn som søker om dagpenger.

– For å få dagpenger er det et krav at du selv gjør det du kan for å skaffe deg en jobb. Og da kan navnebytte være nødvendig. Det kan hjelpe deg til å rykke framover i jobbsøkerkøen, fastslår Norsking.

 

 

 

SKEPSIS I KRF OG VENSTRE

Regjeringens støttepartier er skeptiske til kravet om navnebytte for flyktninger. De er likevel innstilt på å inngå kompromiss i saken for å unngå regjeringskrise.

– Vi vil kreve at flyktningene kan beholde sitt gamle navn som mellomnavn, slik at Ali kan hete Ola Ali og ikke bare Ola, sier integreringspolitisk talskvinne Maria Magdalena Miskunn i Kristelig Folkeparti.

Venstre legger på sin side vekt på at tiltaket må ha en miljøvennlig profil.

– Vi vil forlange at alle flyktningene får navn som har tilknytning til naturen og alternative energiformer. Det kan for eksempel være navn som Ask, Bjørk, Lilje, Sol og Vindar, sier flyktningøkologisk rådgiver Solgull Grønn i Venstre til Ekskludert!

 

Likte du Ekskludert!? Flere eksklusive nyheter om inkludering finner du HER.

Siste fra Velferd.no

Nav og tiltaksbransjen

Konkurranseutsetting av Nav-tiltak har ført til ensretting og kommersialisering, mener de rødgrønne partiene. Kommersielle aktører kan få trangere kår dersom stortingsvalget fører til regjeringsskifte.

Velferdkommentaren

«Dugnad representerer ikke alltid den moralsk høyverdige frivilligheten for et felles beste som det framstår som i norsk retorikk. Grensene mellom frivillig dugnadsinnsats og ren utnytting kan være flytende» skriver forsker og sosialantropolog Ada I. Engebrigtsen.

85.000 funksjonshemmede vil jobbe, men mange havner på trygdeytelser i stedet. Skal man få disse i jobb, må politikerne prioritere universell utforming og utdanning, mener debattpanel.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler