Ekskludert! Velferds satirespalte:

Kulturkamp mot Regjeringen: «Lær innvandrere janteloven!»

Satire: Ekskludert!

Illustrasjon: Shutterstock/www.filet.no

Innvandrere må lære seg norske verdier som janteloven, tilbereding av raspeball og at taushet er gull, krever foreningen Jantes venner, Norsk smalahove- og raspeballforening og Introverte nordmenns nasjonalforbund.

Ekskludert!

Ekskludert! er Velferds satiriske pustehull. Via fiktive nyheter med humoristisk vri retter spalten et skråblikk mot aktuelle temaer og tendenser i den velferdspolitiske debatten.

Regjeringens opplegg for å gi innvandrere opplæring i norsk kultur og norske verdier har skapt debatt i organisasjons-Norge. Nå maner ledende organisasjoner til verdiopprør.

– Vi støtter kravet om at innvandrere skal tilpasse seg norske verdier og norsk kultur, men den politiske eliten i regjeringskontorene er på bærtur når de snakker om hva norske verdier er, sier talskvinne Olaug Ordknapp i Introverte nordmenns nasjonalforbund (INN).

Taushet er gull

Organisasjonen er kritisk til at ytringsfrihet står høyt på Regjeringens liste over norske verdier.

«Ytringsfrihet er vel og bra, men er ikke oppfunnet i Norge. Å være fåmælt og innadvent, derimot, er et typisk norsk kulturtrekk som er truet av innvandring», skriver INN i et brev til Regjeringen.

– Enkelte innvandrere er så sosiale og taletrengte at de til og med snakker til sidemannen på bussen. For en vanlig, introvert nordmann er det svært ubehagelig å bli utsatt for slikt, og uvanen med å skravle i tide og utide er smittsom. Derfor må innvandrere fra første dag i Norge få klar beskjed: «Taushet er gull», sier Olaug Ordknapp til Ekskludert!.

Janteloven under press

Også Janteloven er under press. Jantelovens første bud – «Du skal ikke tro at du er noe» – er selve kjernen i den norske folkesjelen, men dette budet brytes stadig oftere, påpeker foreningen Jantes venner.

– Stadig flere nordmenn tror de er verdensmestere i det ene og det andre. De stiller til og med opp på TV selv om de fullstendig mangler talent. Vi ser også tendenser til et oppblåst selvbilde i politiske kretser, noe som utvilsomt skyldes uheldig utenlandsk påvirkning. For å demme opp for dette, må innvandrere drilles i Janteloven, sier president Sigvald Servil i Jantes venner.

 

TRUET MATKULTUR

Verdiopprøret mot Regjeringen får helhjertet støtte fra Norsk smalahove- og raspeballforening (NSR). Foreningen mener Regjeringen svikter i kampen for å bevare tradisjonell matkultur.

– Norsk matkultur er truet. Kebab er på frammarsj som hurtigmat, pizza har fortrengt raspeball fra norske middagsbord, og taco har erstattet smalahove som kosemat til gullrekka på fredagen, konstaterer gastronomisk leder Kolbein Komle i NRS.

Foreningen har mottatt rapporter om at selv statsråder er observert mens de har spist kebab og pizza, og mener det viser at det er behov for strakstiltak.

–Vi krever at tilbereding av raspeball og smalahove blir et obligatorisk innslag på kulturkurs for innvandrere, og at Regjeringen pålegges å gjennomgå samme opplæring, sier Komle til Ekskludert!

 

Likte du Ekskludert!? Flere eksklusive nyheter om inkludering finner du HER.

Siste fra Velferd.no

Nav og tiltaksbransjen

Konkurranseutsetting av Nav-tiltak har ført til ensretting og kommersialisering, mener de rødgrønne partiene. Kommersielle aktører kan få trangere kår dersom stortingsvalget fører til regjeringsskifte.

Velferdkommentaren

«Dugnad representerer ikke alltid den moralsk høyverdige frivilligheten for et felles beste som det framstår som i norsk retorikk. Grensene mellom frivillig dugnadsinnsats og ren utnytting kan være flytende» skriver forsker og sosialantropolog Ada I. Engebrigtsen.

85.000 funksjonshemmede vil jobbe, men mange havner på trygdeytelser i stedet. Skal man få disse i jobb, må politikerne prioritere universell utforming og utdanning, mener debattpanel.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler