Verre å være sykmeldt i Sverige enn i Norge

OSLO 2013-01-31: Anonymiserte bildet av dame p benk og bak vindu. ** OBS! KUN EN GANGS BRUK !**FOTO: WERNER JUVIK

HELSESKADELIG SKAMFØLELSE: Mer enn hver tredje langtidssykmeldte svenske, og mer enn én av fire nordmenn, sier at sykmeldingen gir dem skamfølelse. – Skamfølelsen kan virke negativt inn på helsen og gjøre det vanskeligere å komme tilbake i arbeid, sier professor Rolf Rønning.   Illustrasjonsfoto: Werner Juvik ©Werner Juvik

To av tre svensker opplever at langtidssykmelding forverrer livskvaliteten. Under halvparten av sykmeldte nordmenn sier det samme. Forskjellen kan henge sammen med at debatten om sykefravær har vært tøffere i Sverige, mener professor Rolf Rønning.

Langvarig sykmelding kan være en stor belastning. Men svensker opplever belastningen som større enn nordmenn, viser en spørreundersøkelse blant langtidssykmeldte i de to landene.

Langt flere svensker enn nordmenn opplever at sykmeldingen hemmer dem sosialt og forverrer den generelle livskvaliteten. De forteller i større grad om redusert selvtillit og tap av status i arbeidslivet, og de blir mer frustrerte, irriterte og slitne. Svensker opplever også langt oftere enn nordmenn at de blir behandlet med mindre respekt når de er sykmeldte.

Overraskende store forskjeller

– Vi ble overrasket over at det var så store forskjeller mellom Norge og Sverige, sier professor Rolf Rønning ved Høgskolen i Lillehammer.

Les hele artikkelen i Velferd 1 – 2013. Elektronisk utgave kan kjøpes her.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler