Velferdprisen 2012 til Ola Ødegaard

BEVEGET PRISVINNER: – Denne priser en ikke bare til meg, men til alle tapere, sa Ola Ødegaard da han mottok Velferdprisen av Shabana Rehman Gaarder (til høyre) under Velferdkonferansen 2012. Til venstre Velferdkonferansens los, Marianne Krogness.

BEVEGET PRISVINNER: – Denne priser en ikke bare til meg, men til alle tapere, sa Ola Ødegaard da han mottok Velferdprisen av Shabana Rehman Gaarder (til høyre) under Velferdkonferansen 2012. Til venstre Velferdkonferansens los, Marianne Krogness. Foto: Siv Nærø ©Siv Nærø

Ola Ødegaard i foreningen Rettferd for taperne er tildelt Velferdprisen 2012. Han får prisen for sin store innsats for mennesker som har opplevd overgrep, mishandling og omsorgssvikt.

– Denne prisen er ikke bare til meg, men til alle tapere. Er det noen som fortjener støtte, så er det taperne i samfunnet vårt, sa Ola Ødegaard da han mottok Velferdprisen 2012. 

Prisvinneren var tydelig rørt da han takket for prisen, som han mottok under magasinet Velferds store jubileumskonferanse «Velferdens grenser» i Gamle Logen i Oslo torsdag.

Mangeårig kamp

Velferdprisen ble overrakt av Shabana Rehman Gaarder, som har sittet i juryen. I begrunnelsen for å gi Velferdprisen til Ødegaard viser juryen til hans mangeårige, iherdige og uslitelige arbeid for de som har opplevd svikt, overtramp og overgrep fra så vel personer som institusjoner og samfunn.

Med utgangspunkt i foreningen Rettferd for Taperne, som han startet i 1993, har Ødegaard i snart 20 år vært en sterk stemme for taperne og satt søkelyset på forhold vi ikke så gjerne snakker om, påpeker juryen.

Ola Ødegaard har bidratt til at nesten 1800 personer har fått til sammen over 300 millioner kroner fra staten og kommuner som erstatning for overgrep, mishandling, omsorgssvikt og en ødelagt barndom.

Diskusjon om taperbegrepet

– På 1990-tallet var det to steder man snakket om tapere: På børsen og i taperforeningen, sa Ødegaard i sin takketale ved prisutdelingen. Gjennom sitt arbeid har han bidratt til at det i dag snakkes mer åpent om samfunnets tapere i den offentlige debatten.

I et intervju i magasinet Velferd tidligere i år ble Ødegaard spurt om hvorfor de bruker ordet taper – om det ikke er å henge ut folk.

– Det er det ordet folk bruker om seg selv, svarte Ødegaard. Samtidig vedgikk han at det har vært diskusjon omkring spørsmålet.

– Vi har hatt navnesaken oppe på flere landsmøter. Vi ender alltid med å holde fast ved ordet taper. Vi vil bli hørt. Da må vi provosere et samfunn som dyrker vinnerne til det ekstreme. Foreningen vår skal være en påminnelse om at der hvor det er vinnere, er det også tapere.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler