Ut av hasj-tåka

BESTEKOMPIS: Når jeg ikke røyka, følte jeg meg deprimert og ensom. Hasjen ble bestekompisen min, forteller «Amir». Nå har kan kuttet ut hasjen, jobber som pleier på sykehjem og vurderer å søke sykepleierutdanning.

BESTEKOMPIS: Når jeg ikke røyka, følte jeg meg deprimert og ensom. Hasjen ble bestekompisen min, forteller «Amir». Nå har kan kuttet ut hasjen, jobber som pleier på sykehjem og vurderer å søke sykepleierutdanning. Illustrasjonsfoto: Shutterstock ©Shutterstock

Da «Amir» fikk hjelp til å slutte med hasj, endret livet hans seg totalt. Han fullførte videregående og gikk ned 20 kilo. – Prosjektet «Ut av tåka» ble min redning, sier han.

De to siste årene har et tjuetalls unge i bydel Østensjø i Oslo fått hjelp med å slutte med hasj. «Ut av tåka»-prosjektet er en del av Nav-prosjektet «Ja, du kan», som er rettet mot risikoutsatt ungdom og tidlig intervensjon. «Amir» var en av de første i bydelen som fikk tilbud om hasjavvenningskurs.

– Jeg hadde mistet bestefaren min, som betydde mye for meg, og ble deprimert, forteller han.

Så begynte han å røyke hasj en gang i måneden. Han opplevde at det hjalp mot de vonde tankene. Etter hvert økte han til hver uke, så ble det hver dag og til slutt flere ganger om dagen.

La kortene på bordet

– Når jeg ikke røyka, følte jeg meg deprimert og ensom. Hasjen ble bestekompisen min. Jeg følte meg helt perfekt når jeg røyka, forteller «Amir».

Da læreren til slutt fortalte ham hvor dårlig det stod til på skolen, våknet han plutselig opp. Så at det ikke bare var på skolen han sleit, men i familien også. Han tok kontakt med helsesøster og la alle kort på bordet. Slik kom han med i «Ut av tåka». I dag har ikke 20-åringen røyka hasj på over et år.

Les hele reportasjen om "Amir" og «Ut av tåka»-prosjektet i Velferd 6-2012. Kjøp elektronisk versjon her.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler