Nordmenn er bekymret:

Tror innvandring fra EU vil gi velferdskutt

BLIR I NORGE: Rocio Polvillo er en av de nye arbeidsinnvandrerne fra Sør-Europa. – Framtiden min er her i Norge. Å reise tilbake til Spania er ikke noe alternativ. Der blir krisen bare verre og verre, sier hun.

BLIR I NORGE: Rocio Polvillo er en av de nye arbeidsinnvandrerne fra Sør-Europa. – Framtiden min er her i Norge. Å reise tilbake til Spania er ikke noe alternativ. Der blir krisen bare verre og verre, sier hun.

Nordmenn frykter at økt innvandring fra Øst- og Sør-Europa vil svekke velferdsstaten. Det viser en meningsmåling Opinion har gjennomført for magasinet Velferd.

Tre av fem nordmenn tror den økende innvandringen fra Øst- og Sør-Europa vil føre til økt press på den norske velferdsstaten. En av to tror denne innvandringen vil føre til kutt i det offentlige velferdstilbudet for alle. Dette går fram av en meningsmåling som presenteres i siste nummer av magasinet Velferd.

Les mer om meningsmålingen i magasinet Velferd nr. 3-4-2012, s. 10-14.


Dommedagsprofetier

Folks bekymring for konsekvensene av innvandringen fra EU kan kanskje ha sammenheng med måten ledende politikere har omtalt den økte innvandringen på. Flere har advart mot en strøm av «velferdsflyktninger» fra Europa. Norge er også omtalt som et europeisk «trygdeparadis».

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen har omtalt Norge som «honningkrukka i Europa» og advart om at EØS-innvandringen kan bli en bombe under velferdsstaten.

– Det tegnes mange dommedagsprofetier, men vi vet ikke i dag om den økte innvandringen faktisk vil føre til en økt belastning på velferdsordningene våre på lengre sikt, sier professor Grete Brochmann. Hun ledet det regjeringsoppnevnte Velferd- og migrasjonsutvalget, som for et år siden la fram sin rapport om innvandringens påvirkning på den norske velferdsstaten.

– Det er ikke sånn at man bare kan møte opp hos Nav og si «hit med sosialhjelpen». Det er heller ikke slik at man bare kan møte opp hos en lege og få en langvarig sykmelding. Det ligger noen buffere i systemet, og arbeid er inngangsbilletten, påpeker Brochmann.

På jakt etter arbeid

Spanske Rocio Polvillo passer dårlig inn i bildet som tegnes av «velferdsflyktninger» som velger Norge fordi det er et europeisk «trygdeparadis». Det var muligheten til å kunne leve av eget arbeid som brakte henne til Norge. Sammen med mannen har hun reist fra krise og arbeidsledighet i hjemlandet.

– Jeg søkte på internett og fant ut at Norge hadde den laveste arbeidsledigheten i Europa.
Stort annet visste vi ikke om landet da vi dro hit i mars 2010, forteller hun.

Les mer om Rocio Polvillo og om nordmenns bekymring for innvandringen fra EU i Velferd 3-4-2012

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler