Varsler Natalia Olsen:

Trekker Nav for retten

FRYKTKULTUR: Etter at hun sto fram med sin historie har Natalia Olsen fått en rekke henvendelser fra Nav-ansatte i ulike deler av landet som forteller om lignende erfaringer. – De kan bekrefte at det finnes en fryktkultur i Nav, sier varsleren.  

FRYKTKULTUR: Etter at hun sto fram med sin historie har Natalia Olsen fått en rekke henvendelser fra Nav-ansatte i ulike deler av landet som forteller om lignende erfaringer. – De kan bekrefte at det finnes en fryktkultur i Nav, sier varsleren.   Foto: Ingun A. Mæhlum ©Ingun A. Mæhlum

Natalia Olsen varslet om trakasserende ledelse ved Nav Troms fylkeskontor. Da ble det bråk. Nå har hun stevnet Arbeids- og velferdsdirektoratet for retten for gjengjeldelse etter varsling. Dette er hovedsaken i siste nummer av magasinet Velferd.

Natalia Olsen har jobbet i Nav siden 2007, og ved fylkesadministrasjonen siden 2010. I 2012 ble hun vitne til hvordan to av hennes nærmeste ledere og kolleger ble trakassert av fylkesdirektøren. Som tillitsvalgt fikk hun kjennskap til flere som kunne fortelle om frykt og trakassering fra samme person.

I følge Olsen hadde dette i enkelte tilfelle ført til sykmelding, andre hadde sluttet. Olsen sendte varsel gjennom HMS-kanalene (HMS: Helse, miljø og sikkerhet).

Trakassering etter varsling

– Da begynte trakasseringen av meg også, og jeg ble truet med oppsigelse høsten 2012, forklarer Olsen. Hun sendte varsel til Arbeids- og velferdsdirektoratet, noe også de to lederne som var blitt mobbet hadde gjort.

Trass i flere purringer fra varslerne, skjedde det fint lite, ifølge Olsen. Hun hevder at trakasseringen av henne fortsatte, med utskjellinger og fratagelse av arbeidsoppgaver.

Til sak mot Nav

Arbeids- og velferdsdirektoratet avsluttet varslingssaken i 2013 under henvisning til at det ikke var skjedd brudd på arbeidsmiljøloven. Nå har Natalia Olsen gått til sak mot direktoratet for trakassering og gjengjeldelse etter varsling. Saken skal opp i Nord-Troms tingrett senere i år.

Artikkelen om Natalia Olsens kamp mot Nav er hovedsaken i magasinet Velferd 2-2015. Klikk her for å lese hele saken.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler