Fra ord til handling:

Til topps med innovativ treningsløsning for eldre

Fra ord til handling

Motitech stakk av med seieren i konkurransen Årets Sosiale Entreprenør 2017. Her mottar daglig leder Jon Ingar Kjenes en premiesjekk fra eier og styreleder i Ferd Johan H. Andresen. (Foto: Kristian Harby)

Motitech AS fra Bergen er kåret til Årets sosiale entreprenør 2017. Gjennom historiefortelling, minner og musikk motiverer de vanligvis inaktive eldre og personer med demens til å være i mer fysisk aktivitet.

Ferd Sosiale Entreprenører delte ut prisen for Årets sosiale entreprenør 9. november på Sentralen i Oslo. Der ble selskapet Motitech AS hyllet for treningsløsningen Motiview og deres evne til å kombinere innovasjon, dobbel bunnlinje og internasjonalt vekstpotensial.

Motitech kombinerer innovative digitale løsninger med trening for å øke livskvaliteten blant eldre og demente. Dette er en vinn-vinn-situasjon for alle involverte, sa juryleder Johan H. Andresen.

Velferd tok en prat med Motitechs daglige leder Jon Ingar Kjenes for å høre mer om Motiview.

  •       Hva går Motiview ut på?

– Motiview er et motivasjonsverktøy for å få eldre og personer med demens i mer fysisk aktivitet på sykehjem og dagsenter. Vi lager filmer som simulerer sykkelturer basert på de eldres minner fra for eksempel oppvekst og skole. Disse legger vi inn i et videobibliotek man kan bruke på treningssykkel.

Poenget er at hvem som helst skal kunne delta, og vi ser at det har god helseeffekt – både fysisk og kognitivt – når de som trener kjenner seg igjen i ”miljøet” filmen viser og samtidig får høre musikk de selv har valgt ut.

  •       Hvem står bak Motitech AS og hva inspirerte dere til å starte selskapet?

– Motitech ble etablert høsten 2013, etter et samarbeidsprosjekt i regi av Bergen kommune i 2012. Formålet med det prosjektet var også å motivere eldre og personer med demens til mer fysisk aktivitet, og resultatene var så gode at vi ønsket å tilby og videreutvikle konseptet i hele Norden.

Dessuten så vihva det betød for de eldre å kunne fortelle sine historier, og det føltes enda mer meningsfylt enn de TV- og filmprosjektene vi hadde drevet med tidligere.

  •       Hvor vidt spenner Motitechs teknologi i dag?

– I Norge finnes Motiview på litt over 150 institusjoner, og tilbudet vokser også i Norden. Interessen begynner å spre seg globalt, og vi har fått støtte til forsknings- og testprosjekter på Motiview i både Canada og Storbritannia. Vi ser at problematikken med eldre og lite fysisk aktivitet spenner videre enn bare Norge, og også i Asia viser de nå kjempeinteresse for konseptet vårt. 

  • Hva slags ambisjoner har dere for Motitech framover?

– Utenom målet om å internasjonalisere har vi skjønt at det er spesielt viktig å spille på lag med helsepersonell, da det er denne gruppen som er bindeleddet mellom Motiview og de eldre. Derfor skal vi styrke samarbeidet med dem, slik at flere eldre kan få gode opplevelser knyttet til fysisk aktivitet.

Det som også er tydelig, er at konseptet har et vanvittig potensial når rammene rundt er riktige. Det så vi da vi arrangerte sykkel-VM for eldre i sommer, hvor det ble syklet 30 000 kilometer til sammen på én uke. Vinneren i herreklassen syklet 1500 kilometer, han har Parkinson og sitter til vanlig i rullestol.

Siste fra Velferd.no

Nav og tiltaksbransjen

Nav betalte ut 7,4 milliarder kroner til eksterne tiltaksarrangører i 2016. Mest penger gikk til det omstridte selskapet Din Utvikling, som i løpet av to år har tredoblet sine inntekter fra oppdrag for Nav.

Regjeringen skal legge fram en nasjonal strategi for pårørende, lover helse- og omsorgsminister Bent Høie. Når dialogen med det offentlige hjelpeapparatet ikke fungerer, blir det tyngre enn nødvendig å være pårørende, vedgår han.

Ann Solfrid Merula er en av 800 000 nordmenn som yter ubetalt omsorg for nær familie. Mange opplever at innsatsen går ut over egen helse og risikerer selv å falle ut av arbeidslivet. – Å få Vidar tilbake til et verdig liv har vært mitt livs hardeste kamp, sier Ann Solfrid.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler