Somaliere og Nav finner ikke tonen

GJENKJENNELSE: Jeg kan hjelpe somaliere fordi jeg har jobbet med meg selv og gjenkjenner følelser de sliter med, sier brobygger Ayaan Yasiin.

GJENKJENNELSE: Jeg kan hjelpe somaliere fordi jeg har jobbet med meg selv og gjenkjenner følelser de sliter med, sier brobygger Ayaan Yasiin. Foto: Siv Nærø ©Siv Nærø

Ayaan Yasiin bygger bro mellom det somaliske miljøet og den norske velferdsstaten. Undersøkelse viser at det trengs. Somaliere og Nav finner ikke tonen.

Gjensidig mistillit preger møtet mellom somaliere og Nav, viser en undersøkelse som er omtalt i siste nummer av magasinet Velferd. Bruk av ressurssterke somaliere som brobyggere kan være en vei å gå.

Mange somaliere opplever maktesløshet i sitt møte med Nav-byråkratiet. Mange blir værende i Nav-systemet i årevis uten at det fører dem nærmere jobb. Nav-ansatte på sin side synes ofte at somaliere er en krevende gruppe, som ikke har realistiske forventninger til hva som kreves i det norske arbeidslivet. Det kommer fram i en undersøkelse knyttet til en masteroppgave i sosiologi.

- Når mange somaliere blir sendt i praksisjobb etter praksisjobb, fra kurs til kurs, uten at de får jobb, så mister de tilliten til at Nav kan skaffe dem jobb, sier AyaanYasiin. Hun er selv fra Somalia og jobber fulltid i Kirkens Bymisjon som miljøarbeider og brobygger i det somaliske miljøet. Det har hun gjort i 15 år.

Les mener om undersøkelsen og om Ayaan Yasiins brobyggerarbeid i magasinet Velferd 8 – 2012. Elektronisk utgave kan kjøpes her.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler