Rælingen får flyktninger i arbeid

R∆LINGEN 2012-12-06: Reportasje fra Flykninge- og inkluderingstjenesten i RÊlingen kommune. Kommunen disponerer et bolighus der de til faste dager arrangerer sosialt samvÊr med servering av varm mat. FOTO: WERNER JUVIK

FRA PRAKSIS TIL JOBB: Bak grytene i flyktningtjenestens hus i Rælingen står Amna Haj Mohamud fra Eritrea. Hun fikk jobb her etter endt arbeidspraksis. Foto: Werner Juvik ©Werner Juvik

I Rælingen kommune er to av tre flyktninger i arbeid eller utdanning etter introduksjonsprogrammet. Amna Haj Mohamud fra Eritrea er en av dem, takket være kommunens metode: ”Vi stiller strenge krav dynket i kjærlighet og omsorg.”

Det lukter varm, krydret mat med en gang vi trår over terskelen til huset der Flyktning- og inkluderingstjenesten holder til i et helt vanlig boligstrøk i Rælingen. Eritreiske Amna Haj Mohamud har fått halvdagsjobb på kjøkkenet etter endt praksisplass på huset. Hun er ikke bare en dreven kokk, alle kan komme med sine problemer til Amna og få råd.

Stuen er innredet hjemmekoselig med to hyggelige sittegrupper, i spisestuen står langbordet dekket til lunsj. De små soverommene er gjort om til kontorer for de ansatte.

Etter hvert syder det av kvinner fra Somalia, Eritrea, Afghanistan, Iran. Torsdager er dagen da det arrangeres kvinnegruppe på huset. Norske kvinner fra Lions og Røde Kors møter annen hver gang for å snakke norsk med kvinnene. I tillegg arrangerer de turer. Forleden tok de med barnefamiliene til Langedrag, en fjellgård og leirskole i Buskerud. Røde Kors-kvinnene har også servert fårikål og bløtkake, snart blir det servert julebakst.

Les hele reportasjen om hvordan Rælingen kommune har lykkes med å få flyktninger i utdanning og arbeid i Velferd 2-2013. Elektronisk utgave kan kjøpes her.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler