Prisbelønnet for inkludering

Fra ord til handling

INKLUDERER UNGDOMMEN: – Vi må være ekstra oppmerksomme på alle ungdommene som ikke kommer seg gjennom skolen. Arbeidsgiverne må sørge for at de likevel kan lykkes i et mer inkluderende arbeidsliv, sier HR-direktør i Toma Arnt Morten Skei. Foto: Baard Fiksdal

De to siste årene har Toma Facility Services ansatt 41 personer gjennom NHOs inkluderingsprosjekt Ringer i Vannet. I november ble de tildelt IA-prisen Hordaland 2016.

IA-prisjuryen i Hordaland mener Toma representerer inkluderende arbeidsliv (IA) i en ny tid. De har gått fra å være en mindre bergensbedrift til å bli en stor og landsomfattende organisasjon med over 3500 ansatte med 26 regionskontorer.

Når Velferd tar kontakt med HR-direktør Arnt Morten Skei er han strålende fornøyd med prisen.

– Vi er stolte og glade. Prisen betyr mye for oss. Vi ønsker å jobbe med og finne muligheter for de med hull i CV-en. Å jobbe tett med attføringsbedriftene har fungert godt, og det å drive med inkludering har gitt oss en bonus. Våre ledere har blitt flinkere til å ta imot nye ansatte og tenke på hva de trenger for å lykkes. IA-prisen har gitt oss en tilbakemelding på at dette arbeidet er bra.

 • Hvorfor har dere satset på inkluderende rekruttering?           
  – NHO kom på banen og fortalte hvordan de tenkte med Ringer i Vannet. Deres opplegg minimerte risiko for alle parter. Gjennom en fast kontaktperson fikk vi den informasjonen vi trengte om våre kandidater. Hvis en person har sosial angst, så unngår vi å plassere personen i for eksempel resepsjonen og finner heller mer passende jobber. God kunnskap om kandidatene er viktig for å lykkes med å få folk raskt inn i arbeidslivet.
 • Hva får dere igjen?
  – Vi har nå gjort 41 ansettelser og ser dette som en positiv måte å rekruttere på. For mange av våre ledere ligger det stolthet og glede i å få det til. De som har fått muligheten synes dette arbeidet er positivt og vi bygger en god kultur i bedriften, sier Skei og legger til at de som har fått jobb har vært utrolig glade for å få sjansen. De gjør en god jobb og er veldig motiverte.
 • Hva tror du om utviklingen framover?
  – Jeg tror dette blir en mer og mer aktuell rekrutteringsform. Arbeidslivet begynner å forstå at det er mer naturlig å ansette litt utenfor boksen. Arbeidsgivere får større aksept for at mennesker kan ha ulike utgangspunkter. Det at politikerne har satt dette på agendaen har betydd mye.

  Skei forteller at de har en ansatt som i mer enn åtte år prøvde å komme inn i arbeidslivet. Hennes utfordring var lese- og skrivevansker. Da ble løsningen å gi henne muntlig informasjon og opplæring.
  – Vi fikk en topp motivert ansatt, og det var veldig enkel tilrettelegging som skulle til. Statsminister Erna Solberg var på besøk i Trondheim og hilste på vår medarbeider. Det var utrolig positivt.

 • Hvordan reagerer kundene på dette?
  – De er veldig positive. Når vi forhandler med nye kunder tar vi med informasjon om at vi har vunnet IA prisen. Jeg tror det er et fortrinn for oss som bedrift.
 • Hva kan andre bedrifter lære av dere?
  – Jeg tror det er viktig at en arbeidsgiver reflekterer samfunnet. Hvis en arbeidsgiver tenker bredere får man et mye større mangfold. Det skaper en god kultur og gir mer kunnskap i bedriften.

Siste fra Velferd.no

Nav og tiltaksbransjen

Konkurranseutsetting av Nav-tiltak har ført til ensretting og kommersialisering, mener de rødgrønne partiene. Kommersielle aktører kan få trangere kår dersom stortingsvalget fører til regjeringsskifte.

Velferdkommentaren

«Dugnad representerer ikke alltid den moralsk høyverdige frivilligheten for et felles beste som det framstår som i norsk retorikk. Grensene mellom frivillig dugnadsinnsats og ren utnytting kan være flytende» skriver forsker og sosialantropolog Ada I. Engebrigtsen.

85.000 funksjonshemmede vil jobbe, men mange havner på trygdeytelser i stedet. Skal man få disse i jobb, må politikerne prioritere universell utforming og utdanning, mener debattpanel.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler