Opprørt over harselas i Dagens Næringsliv

HARSELAS OG SJIKANE: Lederartikkelen i Dagens Næringsliv er ikke humor, men harselas og sjikane av rullestolbrukere, mener kritikerne.  

HARSELAS OG SJIKANE: Lederartikkelen i Dagens Næringsliv er ikke humor, men harselas og sjikane av rullestolbrukere, mener kritikerne.   Faksimile fra DN 17. august 2012

Reaksjonene er sterke etter at Dagens Næringsliv foreslo å skaffe bærere til rullestolbrukere i stedet for universelt utformede studentboliger. – Dette er sjikane, ikke humor, mener likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

«Bare en håndfull rullestolbrukere bor i Studentsamskipnadenes dyre rullestoltilpassede leiligheter. Det må da lønne seg å ansette et par bærere til hver av dem,» skrev Dagens Næringsliv (DN) på lederplass fredag.

Lederkommentaren kom etter at avisen har rettet et kritisk søkelys mot krav om universell utforming av studentboliger. Bare 12 av 7 700 beboere av studentboliger bruker rullestol, ifølge DN.

Opprørt ombud

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik er opprørt og forbannet over harselasen i DN. Avisen har aldri skrevet lignende om andre grupper, mener hun.

– Dette er ikke humor, og det viser en total mangel på kunnskap om hva et ikke-diskriminerende samfunn skal være, mener Ørstavik.

Over streken

Dagens Næringsliv har gått langt over streken, mener Lars Ødegård, som er leder av Bioteknologinemnda og tidligere generalsekretær i Norges Handikapforbund.

– Dagens Næringslivs harselas er fullstendig uakseptabel, skriver Ødegård på Facebook.

– Humor er morsomt når det er morsomt ment, – men når Dagens Næringsliv tar til orde for en 10 % likestilling i sin egen leder, samtidig som de harselerer med at «…det må da lønne seg å ansette et par bærere til hver av dem» så skaper avisen ikke bare inntrykket av at det er den enkelte funksjonshemmede som er problemet, – de nører også opp under det økende fenomen av hatske ytringer og vold som funksjonshemmede utsettes for, – fordi vi gjøres til syndebukker for prisøkning på norske boliger, skriver Ødegård, som selv er rullestolbruker.

Ber om beklagelse

Stortingsrepresentant Tove Linnea Brandvik fra Arbeiderpartiet, som også er rullestolbruker, reagerer sterkt på DNs lederartikkel. På sine Facebook-sider kommer Brandvik med følgende oppfordring til DNs redaktør:

«Hva i alle dager traff deg? Gikk ikke dagen slik du hadde planlagt? Jeg regner med at noe gikk fryktelig galt, og jeg tror det er på tide å praktisere «å legge seg helt flat»-øvelsen og beklage din sjikanerende kommentar.»

DNs sjefredaktør Amund Djuve er ikke villig til å legge seg flat, men overlater vurderingen av lederartikkelen til leserne.

–Hvis lesere flest oppfatter det som sjikane av rullestolbrukere, har vi bommet, skriver Djuve i en e-post til fagbladet Journalisten.

– Snudd på hodet

Djuve og DN mener kravene om universell utforming har mye av skylda for at det bygges for få studentboliger. Det er å snu argumentasjonen på hodet, mener forbundsleder Arne Lein i Norges Handikapforbund (NHF).

– Grunnen til at så mange funksjonshemmede ikke studerer og benytter seg av studentboliger er jo nettopp at boligene er for dårlig tilrettelagt. Fysiske barrierer, både i boliger, på universiteter og i kollektivtransport gjør det svært vanskelig for funksjonshemmede å studere. Gjør flere boliger tilgjengelige for alle, så vil flere kunne studere, uttaler Lein på NHFs nettsider.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler