Nytt nummer av magasinet Velferd

OSLO 2013-10-22: Illustrasjonsbilder til Velferd. FOTO: WERNER JUVIK

TØFFE KRAV: «De høye kravene i dagens arbeidsliv har ført til at mange personer anses som ikke ansettelsesverdige og at stadig flere kodes som funksjonshindret,» konstaterer forskerne Ida Seing og Kerstin Jacobsson. Foto: Werner Juvik ©Werner Juvik

Dramatisk økning i tallet på svenske arbeidssøkere med nedsatt funksjonsevne. Villa Solsiden bruker hester for å nå inn til unge som sliter. Stort behov for personlig ombud. Dette er noen av sakene i siste nummer av magasinet Velferd.

Stadig flere arbeidssøkere blir registrert med en form for funksjonshinder – eller nedsatt arbeidsevne – når de søker hjelp hos den svenske Arbetsförmedlingen.

Mens én av ti arbeidssøkere ble registrert med funksjonshinder i 1992, var andelen økt til hele én av fire i 2011. Det går fram av en artikkel i Velferd nr. 7-2013, som nettopp har utkommet.

Den kraftige økningen skyldes først og fremst endringer i samfunnet og ikke egenskaper hos den enkelte arbeidssøker, ifølge de svenske forskerne Ida Seing og Kerstin Jacobsson. De har nylig publisert en analyse av økningen, basert blant annet på intervjuer med spesialister på funksjonshinderkoding hos Arbetsförmedlingen.

– Det stilles hardere krav i arbeidslivet enn tidligere. Det er ikke tilstrekkelig å ha riktig utdanning og relevant arbeidslivserfaring for å få en jobb. Du må også ha riktig innstilling og opptreden, sier Ida Seing til Velferd.

Nærkontakt med hester hjelper unge

Emilie Kongsten Severinsen (17) slet med depresjoner og selvskading. Verken barnevern eller psykologer klarte å hjelpe. Hestene på Villa Solsiden i Vestfold ble redningen.

‑ Hestene har lært meg at jeg er verdt noe, forteller Emilie i en reportasje i siste nummer av magasinet Velferd.

‑ De store dyrene lærer de unge ferdigheter som er overførbare til mange andre situasjoner i livet, forklarer Line Heggelund, som driver Villa Solsiden.

På gården har hun fem ungdommer boende, tre er hennes egne, i tillegg ni hester, to hunder og fem katter. Villa Solsiden tar også imot ungdommer som kommer dit et par dager i uka fordi de av ulike grunner trenger det, og Heggelund samarbeider godt med barnevernet og oppfølgingstjenesten i regionen.

Stort behov for personlig ombud

En uavhengig personlig ombudsordning i Oslo hjelper mennesker med psykiske helseproblemer i møtet med det offentlige velferdsapparatet, fortalte Velferd i en artikkel tidligere i høst.

‑ Det hadde vært fantastisk om man også kunne få et slikt ombud for personer med fysisk sykdom, sier sykehussosionom Tove Bring Solum i et intervju i siste nummer av magasinet Velferd.

Gjennom sin jobb som sosionom på Ringerike sykehus treffer Bring Solum mange mennesker som sliter med å ivareta sine egne behov og interesser i møtet med ulike offentlige instanser.

– Jeg opplever at det er mange som ikke har krefter til å orientere seg i det offentlige systemet når de skrives ut fra sykehuset. Mange føler at de møter veggen i systemet, forteller hun.

Les disse artiklene og annet stoff om aktuelle velferdspolitiske spørsmål i magasinet Velferd 7-2013. Bestill abonnement eller kjøp elektronisk utgave.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler