Nordmenn lite bekymret for eldrebølge

POSITIVE TIL ELDRE: Nordmenn opplever mer positive holdninger til eldre enn folk i EU-landene.

POSITIVE TIL ELDRE: Nordmenn opplever mer positive holdninger til eldre enn folk i EU-landene. Foto: Signe Christine Urdal/seniorpolitikk.no ©Signe Christine Urdal/seniorpolitikk.no

Innbyggere i EU-landene er langt mer bekymret enn nordmenn for konsekvensene av en aldrende befolkning. Det viser en stor europeisk meningsmåling.

For et år siden utpekte Næringslivets Hovedorganisasjon eldrebølgen som en av de store utfordringene for det norske samfunnet. Men NHO ser i liten grad ut til å ha nådd ut til den norske befolkningen med sine bekymringer. Folk i andre land Europa er langt mer bekymret for en mulig eldrebølge, viser en meningsmåling fra EU-kommisjonen.

42 prosent av innbyggerne i EU-landene sier at de er svært bekymret eller ganske bekymret for at andelen eldre i befolkningen vil øke. I Norge er det bare 20 prosent som deler denne bekymringen.

Mer negative holdninger i EU

Negative holdninger til eldre ser også ut til å være mindre utbredt i Norge enn i EU.

28 prosent av innbyggere i EU-landene mener det generelt er en negativ holdning til folk over 55 år i deres hjemland. I Norge deles denne oppfatningen bare av 11 prosent av de spurte.

Nordmenn vil jobbe lenger

For egen del tror nordmenn de vil klare å stå lenger i jobb enn arbeidstakere i EU gjør.

I gjennomsnitt svarer nordmenn at de regner med å være i stand til å utføre arbeidet de gjør i dag til de blir 63,8 år. I EU-landene mener folk i gjennomsnitt at de vil klare å fortsette i jobben til de blir 61,7 år.

Meningsmålingen fra EU-kommisjonen er gjennomført i forbindelse med at 2012 er utpekt til europeisk år for aktiv aldring og solidaritet mellom generasjonene. Den norske lanseringen av året finner sted i Oslo 31. januar, i regi av Senter for seniorpolitikk.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler