Nav svikter folk med lese- og skrivevansker

FORNEKTET PROBLEMENE: Hans Einar Dahlen kunne tidligere bare lese overskrifter i avisene. Data ble også vanskelig. Men han fornektet problemene. Helt til han måtte slutte som yrkessjåfør på grunn av helsa. Lese- og skriveopplæring på attføringsbedriften Rehabil har endret livet hans.

FORNEKTET PROBLEMENE: Hans Einar Dahlen kunne tidligere bare lese overskrifter i avisene. Data ble også vanskelig. Men han fornektet problemene. Helt til han måtte slutte som yrkessjåfør på grunn av helsa. Lese- og skriveopplæring på attføringsbedriften Rehabil har endret livet hans. Foto: Siv Nærø ©Siv Nærø

Rundt halvparten av folk på attføring har store lese- og skrivevansker. Likevel får bare et fåtall slik grunnopplæring i attføringsbedriftene, viser ny undersøkelse. Nav må på banen, krever fagfolk og politikere.

Det er stort sprik mellom behovet for skrive- og leseopplæring og tilbudene om dette i attføringsbedriftene, viser en undersøkelse som er omtalt i siste nummer av magasinet Velferd.

Nesten femti prosent av attføringsklientene scorer så lavt på testene i undersøkelsen at de vil ha store problemer med å følge kurs og undervisning på vei mot arbeidslivet. Likevel er det bare tre prosent av dem som får lese- og skriveopplæring.
 

Uenighet om ansvar

Det mangelfulle opplæringstilbudet skyldes aller mest at Nav ikke etterspør denne opplæringen, mener fagsjef Paal Haavorsen i bransjeforeningen Attføringsbedriftene. Nav på sin side plasserer ansvaret hos attføringsbedriftene selv.
 
– Nav forventer at tiltaksarrangører som avdekker svake grunnleggende ferdigheter hos sine brukere, iverksetter nødvendig opplæring innenfor de avtaler som er inngått med Nav, sier seniorrådgiver i Arbeids- og velferdsdirektoratet, Kirsten Nieuwejaar.
 

Etterlyser handling fra Nav og Bjurstrøm

– Dette gjør meg forbannet. Politikerne har i årevis sagt at slik opplæring skal gis. Nå må Hanne Bjurstrøm og Nav rydde opp, sier Karin Andersen (SV), som er nestleder i Stortingets arbeids- og sosialkomité.  Hun mener det er feil å skylde på attføringsbedriftene.
 
Krangelen mellom attføringsbedriftene og Nav om hvem som har ansvaret er uinteressant, mener Høyreleder Erna Solberg.
 
– Det er Navs ansvar å sikre at tilbudet fra attføringsbedriftene er skreddersydd brukerne. Er det ikke det, må de vurdere endringer i sine kravspesifikasjoner, sier hun. 
 

Les hele saken i Velferd 1 - 2012

 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler