Nav kjøper tjenester for milliarder

MANGE AKTØRER: Nav utbetalte penger til 31 399 tiltaksarrangører i 2014. Det betyr at det ikke gikk mer enn om lag 165 nordmenn på hver tiltaksarrangør som fikk penger fra Nav dette året.

MANGE AKTØRER: Nav utbetalte penger til 31 399 tiltaksarrangører i 2014. Det betyr at det ikke gikk mer enn om lag 165 nordmenn på hver tiltaksarrangør som fikk penger fra Nav dette året. Illustrasjon: Shutterstock/www.filet.no ©Shutterstock/www.filet.no

Nav kjøpte tjenester fra mer enn 31 000 tiltaksarrangører i 2014. Prislappen var på drøyt 6,6 milliarder kroner. Flere av de største tiltaksarrangørene eies av store private selskaper innen utdanning og bemanning.

6 603 417 000. Seks milliarder, sekshundre og tre millioner, firehundreogsytten tusen. Det var det samlede beløpet Nav utbetalte til eksterne tiltaksarrangører i 2014. Beløpet ble fordelt på svimlende 31 399 tiltaksarrangører, viser tall Velferd har fått fra Nav.

Det betyr at det ikke gikk mer enn om lag 165 nordmenn på hver tiltaksarrangør som utførte tjenester for Nav dette året.

Mange av tiltaksarrangørene er små, men 599 fikk utbetalt mer enn én million kroner fra Nav i 2014. Ti virksomheter fikk mer enn 50 millioner i betaling for oppdrag for Nav.

Mest til Reaktorskolen

Den klart største tiltaksarrangøren i 2014 var Reaktorskolen, som fikk utbetalt om lag 124 millioner kroner fra Nav. Reaktorskolen, som i februar i år skiftet navn til JobLearn, har virksomhet på 25 steder i ti fylker. Selskapet eies av Anton B Nilsen Utdanning, som driver et stort antall privatskoler i Norge og Sverige.

Anton B Nilsen Utdanning fikk kritisk søkelys rettet mot seg i november i fjor da Dagens Næringsliv skrev at konsernet hadde hentet ut over 100 millioner kroner fra sine statsstøttede privatskoler (ikke Reaktorskolen), tross forbud mot utbytte. Selskapet avviste at de hadde gjort noe ulovlig, men saken førte til krav om bedre kontroll med private aktører på utdanningssektoren.

Oppkjøpsfond i skatteparadis

Den nest største tiltaksarrangøren i 2014 var Podium AS, som fikk utbetalt 94 millioner kroner fra Nav. Selskapet har spesialisert seg på offentlig sektor og er en ledende leverandør av arbeidsmarkedskurs med 20 kurssteder i sju fylker. Podium eies av bemanningsselskapet JobZone, som omtaler seg selv som det største norskeide bemanningsselskapet, med virksomhet i Norge og Sverige.

Nummer tre og fire på Navs liste over de største tiltaksarrangørene i 2014 har kommunale eiere, mens nok et privat selskap kommer som nummer fem. Det er Nordic Academy, som har spesialisert seg på kurs og omstillingsprosesser inn mot offentlig sektor.

Nordic Academy har 18 lokalkontorer i fem fylker og eies av privatskoleselskapet Sonans Utdanning. Hovedeier i Sonans Utdanning er oppkjøpsfondet Procuritas, som er registrert i skatteparadiset Guernsey.

Ikke overraskende

Det er ikke overraskende at det står store selskaper bak flere av de største leverandørene av tiltak til Nav, mener Linn Herning, forfatter av boka Velferdsprofitørene.

– Dette er selskaper som er interessert i offentlige kontrakter, som er en god og stabil inntektskilde. Og anbudssystemet er til fordel for store virksomheter, sier Herning.

Les hele artikkelen i magasinet Velferd 2-2016. Klikk her for digital utgave.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler