Lederopplæring gir nye muligheter

PLANENE KLARE: Muneeb Iqbal er nettopp ferdig med det ettårige grunnkurset på Alnaskolen. Han vil utdanne seg til politi, men vil fortsette sitt engasjement i frivillig sektor.

PLANENE KLARE: Muneeb Iqbal er nettopp ferdig med det ettårige grunnkurset på Alnaskolen. Han vil utdanne seg til politi, men vil fortsette sitt engasjement i frivillig sektor. Foto: Werner Juvik ©Werner Juvik

I Alna bydel i Oslo får minoritetsungdom lederopplæring og oppgaver i frivillig sektor. 165 ungdommer har til nå gjennomgått opplæringen. Muneeb Iqbal (18) er en av dem.

I den store hallen til Furuset Idrettsforening, Furuset Forum, er unge ledere i full sving. Fem ungdommer med blå trøyer med «Alnaskolen» skrevet på ryggen er høyt og lavt med barna som spretter, hopper, løper og balanserer. Myndige voksenpersoner med tydelig kroppsspråk og kraftige stemmer. «Haien kommer!»

Virvar og skrekkblandet fryd hos de minste. I en time er smårollinger i alderen 3-6 år på Allidrett sammen med foreldrene sine.  I prinsessekjørt, joggebukser, stillongs og kjoler.

Bare unge ledere som har gått Alnaskolen kan få slike jobber i Furuset Idrettsforening. Det er idrettsforeningen selv som driver Alnaskolen. Lederopplæringen er en viktig del av foreningens ungdoms- og integreringsarbeid.

Gode rollemodeller

Muneeb Iqbal er nettopp ferdig med det ettårige grunnkurset på Alnaskolen.

– Jeg har utviklet meg masse. Skolen krever at vi engasjerer oss i nærmiljøet og er gode rollemodeller. Det er spennende å få være med å prege neste generasjon Alna-beboere, som disse smårollingene her, smiler han.

Han var en av de heldige fem av fjorårets kull på 20 som fikk betalt deltidsjobb i et av barne- og ungdomstilbudene i idrettsforeningen. Andre deltakere har fått seg deltidsjobb i nærmiljøet, i kiosk, butikk – de stiller sterkt med diplom fra Alnaskolen, forteller prosjektkoordinator Rune Gjelberg.

Reportasjen om Alnaskolen er hovedsaken i siste nummer av magasinet Velferd. Les hele reportasjen der. Bestill abonnement – eller klikk her for elektronisk utgave.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler