Kult å være flink på Bjørnholt

VERDIGHET: Wall of Dignity forteller elevers egne historier om verdighet. Historiene har inspirert Philip Svendsen (f.v.), Pernille Martinsen, Eila Basma, Melina Shargi og Osama Iftekhar.

VERDIGHET: Wall of Dignity forteller elevers egne historier om verdighet. Historiene har inspirert Philip Svendsen (f.v.), Pernille Martinsen, Eila Basma, Melina Shargi og Osama Iftekhar. Foto: Siv Nærø ©Siv Nærø

På Bjørnholt skole er det få som dropper ut av videregående. Elevene har satt eget ansvar på dagsorden. – Det handler om å skape nye forbilder. De som har bråka og boikottet skolen har fått altfor mye oppmerksomhet, sier elevene.

På Bjørnholt skole har elevene selv tatt grep for å snu miljøet. Endelig er det kult å være flink.

Smak på ordet verdighet. Hva innebærer det? Denne refleksjonen har Bjørnholt-elevene gjort til en del av sin hverdag. Gjennom blant annet Wall of Dignity og Wall of Achievement. Det høres nesten ut som vi er kommet inn på en amerikansk high-school.

– Hvorfor har dere puttet engelske ord på alt dere har satt i gang?

– Vi er en internasjonal skole med internasjonale samarbeidspartnere. Vi ønsker å spre budskapet ut til flest mulig, også andre land. Derfor engelsk, svarer elevene vi har samlet for å høre om Project Change – eller prosjektet Forandring.

Og forandringer er det allerede å spore etter kun halvannet års fartstid med tiltakene.

Verdighet hele året

Det var erfaringen med Global Dignity Day som satte det hele gang. Der blir verdighet satt på dagsorden for én dag.

– Da vi så hva dagen førte til, ville vi ha fokus på verdighet hele året, forklarer Melina Shargi, en av inititativtakerne til Project Change.

På Global DignityDay, som blant annet Kronprinsen er en av initiativtakerne til, har klassene en totimers øvelse der de utforsker begrepet verdighet og kommer med egne verdighetshistorier. I små grupper deler elevene tanker og historier om hvordan de kan løfte hverandre fram og styrke gjensidig respekt, toleranse og omtanke.

Å forandre seg

– Men hva er en verdighetshistorie?

– Det kan være alt fra å følge en gammel dame over gata, til å ture å stoppe mobbing som foregår, eller si noe hyggelig til mennesker rundt deg hver dag. Målet er å forandre oss selv og vår egen framtid gjennom å ta vare på de mulighetene som hele tiden finnes rett foran nesen på oss. Våre holdninger og handlinger har noe så si, både for hvordan vi selv har det og hvordan andre har det, sier Melina.

Lese hele reportasjen fra Bjørnholt skole i Velferd 5-2012. Elektronisk utgave kan kjøpes her.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler