Prekariatet:

I evig runddans mellom jobb og trygd

ARBEIDSINNVANDRERE: Det framtidige prekariatet i Norge vil hovedsak av arbeidsinnvandrere og lavkompetent etnisk norsk arbeidskraft, tror Elin Ørjasæter.

ARBEIDSINNVANDRERE: Det framtidige prekariatet i Norge vil hovedsak av arbeidsinnvandrere og lavkompetent etnisk norsk arbeidskraft, tror Elin Ørjasæter. Illustrasjonsfoto: Shutterstock ©Shutterstock

En ny samfunnsklasse er i framvekst i Europa. En økende andel nye løsarbeidere som hele tiden jakter på jobb eller trygd. Prekariatet. En klasse som også vil øke i Norge de neste årene, frykter førstelektor Elin Ørjasæter ved Markedshøyskolen.

En ny samfunnsklasse er i utvikling i Europa, påpeker forfatteren Guy Standing i boka «Prekariatet. Den nye farlige klassen.» Arbeidstakere uten fast jobb, med korttidskontrakter, jobb som ringevikarer, frilansere eller jobbsøkende migranter. Alltid på jakt etter inntekt. De er desperate, maktesløse og uten håp om å komme seg oppover i samfunnet, skriver Standing i boka.

Elin Ørjasæter, førstelektor ved Markedshøyskolen, skribent og forfatter mener man ikke kan snakke om en slik klasse i Norge i dag, men hun frykter den vil komme.

– Man ser endringene i Sør-Europa og det ville være rart om vi ikke vil se det samme her i løpet av ti år. Trenden har truffet Sverige allerede, sier hun.

Hvem mener du det framtidige norske prekariatet vil bestå av?

– I all hovedsak av arbeidsinnvandrere og lavkompetent etnisk norsk arbeidskraft. Det finnes allerede mennesker som flyter inn og ut av arbeidsmarkedet, som faktisk aldri har fri, men hele tiden strever med å skaffe seg jobb eller krangle med Nav, understreker Ørjasæter.

Hun peker på at skal du få deg en trygg inntekt som marginalisert arbeidskraft må du få deg en uførepensjon. Diagnose er inngangsbilletten til trygd. Dermed har vi fått en overdiagnostisering av både fysiske og psykiske lidelser, mener hun.

Les hele artikkelen i magasinet Velferd 1-2015. Klikk her for elektronisk utgave.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler