Høyre-velgere vil kutte i velferden

GODTAR VELFERDSKUTT: Sju av ti Høyre-velgere mener vi må akseptere innstramminger i velferdsordningene for å sikre økonomisk vekst.

GODTAR VELFERDSKUTT: Sju av ti Høyre-velgere mener vi må akseptere innstramminger i velferdsordningene for å sikre økonomisk vekst.

En stor andel av befolkningen mener vi må akseptere økte økonomiske forskjeller og kutt i velferdsordninger. Aksepten for slike endringer er særlig stor blant Høyres velgere, viser en ny meningsmåling.

Inntektsforskjellene er langt mindre i Norge enn i de fleste andre land, og mange ser dette som et sentralt trekk i det som kalles den norske samfunnsmodellen. Men mange er villige til å akseptere økte økonomiske forskjeller, viser en meningsmåling fra forskningsstiftelsen Fafo.

Høyres velgere peker seg ut som mest villige til å akseptere at forskjellene i samfunnet øker. Sju av ti Høyre-velgere mener at vi må akseptere økt økonomisk ulikhet for å sikre økonomisk vekst.

Halvparten av Fremskrittspartiets og Senterpartiets velgere deler dette synet. Det gjør også hver fjerde Arbeiderpartiet-velger, mens bare én av fem SV-velgere vil godta økte forskjeller.

Vil kutte i velferdsordninger

Også viljen til å kutte i velferdsordningene er størst blant Høyres velgere. Sju av ti Høyre-velgere mener vi må godta innstramminger i velferdsordningene for å sikre økonomisk vekst. Nesten seks av ti Fremskrittspartiet-velgere er enige i dette.

SVs velgere er minst villige til å akseptere innstramminger i velferdsordningene. Bare én av ti SV-velgere godtar slike innstramminger, mens mer enn hver tredje Arbeiderpartiet-velger vil akseptere dette.

Tror borgerlig regjering vil endre sykelønn

Blant de politiske partiene er det bred enighet om at sykelønnsordningen bør opprettholdes slik den er i dag. Likevel tror mange velgere at ordningen vil bli endret hvis en borgerlig regjering kommer til makten etter stortingsvalget.

Mer enn halvparten av de spurte i Fafos meningsmåling tror at en eventuell borgerlig regjering vil endre sykelønnsordningen. Førti prosent av de spurte mener selv at sykelønnsordningen bør strammes inn.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler