Forskere sprer feil tall om behovet for ufaglærte

LYSERE VIRKELIGHET: Ifølge SSB er antallet ufaglærte jobber mye større enn de tallene som fremtredende forskere bruker. Nesten hver femte jobb er for ufaglærte.

LYSERE VIRKELIGHET: Ifølge SSB er antallet ufaglærte jobber mye større enn de tallene som fremtredende forskere bruker. Nesten hver femte jobb er for ufaglærte. Illustrasjonsfoto: Siv Nærø ©Siv Nærø

Behovet for ufaglært arbeidskraft framover er fire ganger høyere enn tallene som spres av anerkjente forskere. Det forkludrer debatten om frafall i videregående skole, mener fagfolk.

På den store anerkjente FAFO-konferansen i august 2013 holdt forsker Gudmund Hernes et innlegg om hvilke utfordringer vi står overfor når det gjelder frafallet i videregående opplæring. Han poengterte alvoret ved å vise til at bare 3,5 prosent av jobbene framover ville være tilgjengelig for ufaglærte.

På en nordisk konferanse i Stockholm nylig om samme tema advarte forsker Christer Hyggen fra Nova om at frafall i videregående skole kan resultere i en varig frakopling fra arbeidslivet. Han viste til samme tall som Gudmund Hernes, at 96,5 prosent av det norske arbeidsmarkedet ville være stengt for ufaglærte innen 2025.

Men tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 17 prosent av dagens jobber er for ufaglærte og at andelen ikke vil synke med mer enn rundt ett prosentpoeng fram mot 2030. Tall som brøt med de tidligere framskrivningene forelå allerede i 2010. Likevel blir altså de gamle tallene fortsatt videreført av forskere.

– Skulle sjekket tallene

– Jeg har brukt tallene fra Gudmund Hernes’ rapport Gull av gråstein, som kom i 2010. Jeg visste det var usikkerhet rundt tallene fra 2008, som Hernes bygger på. Jeg skulle selvfølgelig ha sjekket tallene selv, medgir Nova-forsker Christer Hyggen.

– Hvor uheldig er det at de gamle tallene får leve videre?

– Det er meget uheldig. Det legger feil premisser for hele debatten om frafallet i videregående. De nye tallene viser jo at ufaglærte vil ha tilgang på nesten hver femte jobb i Norge, sier Hyggen.

Les hele artikkelen i magasinet Velferd 8-2013. Elektronisk utgave kan kjøpes her.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler