Forener krefter for et mer aldersvennlig samfunn

SENIORPOLITISK FORNUFT: – Det viktigste for alliansen er å skape et mer seniorpolitisk fornuftig samfunn, og alt som bidrar i den retningen er av det gode, sier Anlov P. Mathiesen I Mental Helse. (Foto: Tore Kristensen)

Den nystartede Føniksalliansen har samlet aktører fra næringsliv, frivillighet og utdanning til en dugnad for å skape et mer aldersvennlig samfunn.

For knapt seks måneder siden kom organisasjonen Mental Helse opp med ideen om å skape en allianse som skal jobbe for et mer aldersvennlig samfunn, Føniksalliansen.

Ideen fenget, og en rekke bedrifter, frivillige organisasjoner, utdanningsinstitusjoner og andre aktører har sluttet seg til alliansen. Deltakerne er i gang med 19 ulike prosjekter som spenner fra arbeidsformidling for eldre til kurs mot digital angst.

«Gjennom å arbeide i allianse kan det innebære en enorm fordel for det offentlige ved at de får samlet gode krefter på et fat.»
Anlov Mathiesen, Mental Helse

Alliansen har også opprettet et eldreråd med høyprofilerte medlemmer som tidligere statssekretær Astrid Nøklebye Heiberg, tidligere helseminister Bjarne Håkon Hanssen, skuespiller Minken Fossheim og en rekke andre. 

Behøver et bevissthetsløft

I slutten av september inviterte Føniksalliansen til folkemøte på Stortinget for å presentere alliansens arbeid.

– Ambisjonen er å samle samfunnsengasjerte aktører til en dugnad for et mer aldersvennlig samfunn, fortalte prosjektleder i Føniksalliansen, Tom Guldberg, til de rundt 100 som var på folkemøtet.

En av initiativtakerne til alliansen, Anlov P. Mathiesen i Mental Helse, sier til Velferd at vi behøver et bevissthetsløft og grunnleggende holdningsendringer når det gjelder utfordringene knyttet til det å bli gammel.

– Alt handler ikke om penger eller sykehjemsplasser. Slike endringer kan ikke vedtas eller beordres. De må vokse frem fra mennesker som lever lokalt. Derfor tror vi at en stor nasjonal allianse kan bidra til å skape nok ringer i vannet til å ha en effekt inn i svært manges hverdag, sier han.

Motor og verksted

Tanken er at Føniksalliansen skal være en motor og et verksted for innovasjon og konkrete tiltak.

– Vi skal utvide, utvikle og bygge på gode eksisterende prosjekter, men også skape nye tiltak landet rundt. Nye måter å tenke på som skal inspirere både næringslivet, frivilligheten og det offentlige. Vi vet at det finnes et hav av løsninger og muligheter som samfunnet ikke ennå har maktet å benytte seg av. Vi skal illustrere hvor gode noen av disse løsningene faktisk er, forteller Mathiesen.

Vil trekke med de eldre selv

Føniksalliansen ønsker en positiv og fremovertenkende seniordebatt.

– Å skylde på hverandre eller henge ut sykehjemsmat og lignende er ikke vår stil. Vi skal vise nye veier og snakke om mulighetene eldrebefolkningen representerer. Deltagerne i alliansen står fritt til å være kritiske også, hvilket selvsagt er på sin plass i ny og ne. Men i det store bildet skal vi forsøke å påvirke til en mer løsningsorientert og positiv debatt, sier han.   

De fleste «tiltak» utføres av det offentlige på vegne av de eldre, ifølge Mathiesen, mens Føniksalliansen vil trekke med de eldre selv.

– Det er et undervurdert element, som for oss er helt avgjørende, sier han.  Føniksalliansen skal være en «open source»-bevegelse, og vil gjerne kopieres og stjeles fra.

Gode krefter på et fat

 – Om noen lager en blåkopi av et av alliansens prosjekter til det beste for eldre så applauderer vi det. Det viktigste for alliansen er å skape et mer seniorpolitisk fornuftig samfunn, og alt som bidrar i den retningen er av det gode, sier Mathiesen.

Han mener at vi behøver Føniksalliansen av flere grunner. Blant annet fordi det i dag er lite som samler og knytter sammen alle gode ressurser og tiltak innen seniorpolitikk og omsorg.

– De aller fleste gode tiltak lever til en viss grad i sin egen boble. Dermed mister samfunnet en vesentlig tilgang til samordnede initiativ. Gjennom å arbeide i allianse bygger vi en svært bred plattform som både kan bli synlig og tilgjengelig for alle som ønsker å bry seg. Dernest kan det innebære en enorm fordel for det offentlige, ved at de får samlet gode krefter på et fat, mener Anlov P. Mathisen i Mental Helse.

VELFERDFAKTA

Deltagere i Føniksalliansen:

Mental Helse

Livsglede for Eldre

Frivillighet Norge

Nasjonalforeningen for folkehelsen

Seniorsaken

Selvaag Bolig

Fretex

Aldring og Helse

Høgskolen i Oslo og Akershus

Elkjøp

Virke Trening

Telia

Prospera

NYBY

Aleris

Great Place to Work

Elvebakken videregående skole

Alder

Evig Aktiv

Søbstad AS

https://foniksalliansen.no/

Siste fra Velferd.no

Nav og tiltaksbransjen

Nav betalte ut 7,4 milliarder kroner til eksterne tiltaksarrangører i 2016. Mest penger gikk til det omstridte selskapet Din Utvikling, som i løpet av to år har tredoblet sine inntekter fra oppdrag for Nav.

Regjeringen skal legge fram en nasjonal strategi for pårørende, lover helse- og omsorgsminister Bent Høie. Når dialogen med det offentlige hjelpeapparatet ikke fungerer, blir det tyngre enn nødvendig å være pårørende, vedgår han.

Ann Solfrid Merula er en av 800 000 nordmenn som yter ubetalt omsorg for nær familie. Mange opplever at innsatsen går ut over egen helse og risikerer selv å falle ut av arbeidslivet. – Å få Vidar tilbake til et verdig liv har vært mitt livs hardeste kamp, sier Ann Solfrid.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler