Flere klager på aldersdiskriminering

ELDRE BLIR FORBIGÅTT: – Det at ansatte kommer nærmere pensjonsalderen rettferdiggjør ikke at de blir forbigått i lønnsforhandlinger eller presset ut av arbeidslivet, fastslår likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

ELDRE BLIR FORBIGÅTT: – Det at ansatte kommer nærmere pensjonsalderen rettferdiggjør ikke at de blir forbigått i lønnsforhandlinger eller presset ut av arbeidslivet, fastslår likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen ©Jon-Are Berg-Jacobsen

Flere enn før melder fra om forskjellsbehandling på arbeidsplassen på grunn av alder. Og klagerne får ofte medhold. – Mange arbeidsgivere gjør ikke hjemmeleksa si, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

De siste to årene har Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) behandlet 280 saker om aldersdiskriminering. Det er langt flere enn tidligere år, ifølge ombudet.

Henvendelsene om aldersdiskriminering handler i hovedsak om rekrutteringsprosesser, eldre som må gå av før aldersgrensen, stillingsannonser med ulovlig aldersfokus og seniorer som blir forbigått ved ansettelser.

Arbeidstakere i 60-årene er de som oftest klager inn arbeidsgivere for aldersdiskriminering.

Mange får medhold

De som klager på aldersdiskriminering, har ofte god grunn til å henvende seg til Likestillings- og diskrimineringsombudet. I over halvparten av klagesakene ombudet har vurdert knyttet til alder, er konklusjonen at arbeidsgiver har brutt loven.

– Mange arbeidsgivere gjør ikke hjemmeleksa si. Det at ansatte kommer nærmere pensjonsalderen rettferdiggjør ikke at de blir forbigått i lønnsforhandlinger eller presset ut av arbeidslivet, fastslår likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

«Unge og dynamiske»

En av sakene ombudet uttalte seg om i 2014, gjaldt en stillingsannonse der en bedrift søkte etter kranførere. «Vi søker yngre personer som er interessert i bransjen og som ønsker å satse langsiktig», sto det blant annet i utlysningsteksten.

Utlysningen var i strid med arbeidsmiljølovens forbud mot aldersdiskriminering, fastslår Likestillings- og diskrimineringsombudet i sin uttalelse i saken.

– Noen arbeidsgivere tror de er i sin fulle rett til å søke etter «unge og dynamiske» medarbeidere på 20-30 år. Men det er lovbrudd. En skal vurdere personer ut ifra kvalifikasjoner, ikke alder, sier Sunniva Ørstavik.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler