Feil og overdrivelser om trygdesvindel

NRK OVERDRIVER: «–Nav svindles for 10 milliarder årlig», skriver NRK på sine nettsider i dag. I virkeligheten er beløpet langt lavere.

NRK OVERDRIVER: «–Nav svindles for 10 milliarder årlig», skriver NRK på sine nettsider i dag. I virkeligheten er beløpet langt lavere. Skjermdump fra nrk.no

NRKs oppslag om at Nav svindles for 10 milliarder i året er feil. Det riktige tallet er bare en femtedel av dette. Også VG gir et misvisende inntrykk av omfanget av trygdesvindel.

«–Nav svindles for 10 milliarder årlig», skriver NRK med fete typer på sine nettsider i dag. Det samme fortalte NRK dagsnytt i dag morges. Nyheten i radio og på nett baserer seg på VGs oppslag med tittelen «Nav svindles for milliarder», som forteller at Nav betaler trolig ut over 10 milliarder årlig i feilutbetalinger og svindel.

Oppslagene gir et misvisende bilde av omfanget av trygdesvindel, og NRKs oppslag er direkte feil. Anslagene fra analysefirmaet SAS Institute, som VG bygger sin sak på, forteller at trygdesvindel antakelig beløper seg til 1,5-2 milliarder kroner årlig, mens feilutbetalinger beløper seg til 8 milliarder.

Misvisende i VG

– 10 milliarder kroner er et ufattelig stort beløp. Det sier seg selv at vi har mye å tjene på å styrke arbeidet mot trygdesvindel, sier Høyres Torbjørn Røe Isaksen til VG. Dermed gir også VG og Røe Isaksen feilaktig inntrykk av at svindelen beløper seg til 10 milliarder i året.

– Våre anslag innebærer at det kan være mer å hente økonomisk på at Nav får bukt med systemfeil og saksbehandlingsfeil enn på å ta trygdesvindlere, sier Simen Pedersen i SAS Institute til Velferd.

En britisk rapport som blir omtalt i neste nummer av magasinet Velferd, forteller at britiske medier overdriver omfanget av trygdesvindel. Dagens oppslag tyder på at dette gjelder også for norske medier.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler