Caritas advarer mot integreringsbombe

MANGE FRA SPANIA: Mer enn hver tredje som oppsøkte Caritas informasjons- og veiledningssenter for arbeidsinnvandrere i Oslo i fjor, var fra Spania. Pågangen var også stor av polakker og rumenere.

MANGE FRA SPANIA: Mer enn hver tredje som oppsøkte Caritas informasjons- og veiledningssenter for arbeidsinnvandrere i Oslo i fjor, var fra Spania. Pågangen var også stor av polakker og rumenere. Foto: Werner Juvik ©Werner Juvik

Innsatsen for å integrere arbeidsinnvandrere må styrkes. Hvis ikke risikerer vi å få en integreringsbombe i fanget, advarer den katolske hjelpeorganisasjonen Caritas.

Det siste tiåret har tallet på arbeidsinnvandrere fra andre land i Europa økt kraftig. Drømmen om et bedre liv i Norge lokker, men mange erfarer at det er et gap mellom drøm og virkelighet.

Problemer av ulike slag fører til stor pågang hos Caritas informasjons- og veiledningssenter for arbeidsinnvandrere i Oslo. Senteret har eksistert siden 2011 og hadde i fjor mer enn 8 000 besøkende.

Mange problemer

Mange oppsøker senteret for å be om juridisk hjelp til å takle vanskeligheter knyttet til arbeid eller bolig.

– Mangelfulle arbeidskontrakter, dårlige arbeidsforhold, lønn som ikke blir utbetalt og oppsigelser på dagen er noe av det folk har erfart, forteller daglig leder ved Caritas Infosenter i Oslo, Sigrid Westeng Odden.

– Vi får også en del henvendelser fra mennesker som har problemer i møtet med det offentlige. Mange har liten tillit til myndighetene, og det er blant annet en utbredt skepsis til barnevernet.

Etterspørsel etter norskkurs

Manglende norskkunnskaper er et problem mange arbeidsinnvandrere sliter med, og etterspørselen etter norskopplæring er stor. Caritas arrangerer gratis kurs, men må avvise mange fordi kapasiteten er sprengt.

– Tidligere fikk denne gruppen gratis opplæring, men nå må de betale selv. Det kan være vanskelig å klare hvis du har en dårlig betalt jobb, påpeker Odden.

Les hele artikkelen i magasinet Velferd 2-2015. Klikk her for elektronisk utgave.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler