Annenhver nordmann vil behovsprøve barnetrygd

RETTFERDIG? Velferds undersøkelse viser at nordmenn er delt på midten når det gjelder spørsmålet om universelle ordninger som barnetrygd.

RETTFERDIG? Velferds undersøkelse viser at nordmenn er delt på midten når det gjelder spørsmålet om universelle ordninger som barnetrygd. Illustrasjonsfoto: Shutterstock ©Shutterstock

Nesten halvparten av befolkningen vil at støtteordninger som barnetrygd og kontantstøtte skal være behovsprøvet, viser en undersøkelse fra magasinet Velferd.

Et spørsmål som stadig dukker opp i samfunnsdebatten, er spørsmålet om behovsprøving. Det klassiske eksemplet er milliardæren Kjell Inge Røkke: «Hvorfor skal han ha barnetrygd som er så søkkanes rik?»

Magasinet Velferd har nylig fått gjennomført en landsomfattende spørreundersøkelse gjennom analyse- og kommunikasjonsbyrået Opinion Perduco. Der tar vi utgangspunkt i det faktum at den norske velferdsstaten har flere offentlige støtteordninger som er like for alle uansett inntekt. Vi lurte på om folk syns at det er rettferdig, og spurte:

– Mener du at slike støtteordninger, som for eksempel barnetrygd og kontantstøtte, bør være behovsprøvet, slik at de bare går til folk som trenger slik støtte?

Delt på midten

Svarene viser at hele 47 prosent, nesten halvparten av befolkningen, vil at støtteordninger som barnetrygd og kontantstøtte skal være behovsprøvet. Det er flere menn enn kvinner som mener det.

Samtidig viser undersøkelsen at Norge i dette spørsmålet er delt i to – så å si på midten. For det er nesten like mange, 44 prosent, som er uenige. De synes ikke at behovsprøving er en god idé.

Les mer om undersøkelsen og om politikernes syn på behovsprøving i Velferd 6-2012. Elektronisk utgave kan kjøpes her.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler