«Å nave» er kåret til årets ord

NAV FORTALTE OM «NAVING»: – «Å nave» har blitt et kjent begrep blant unge, fortalte Jon Espesæther i Nav i et nyhesoppslag på nrk.no i mars i år.

NAV FORTALTE OM «NAVING»: – «Å nave» har blitt et kjent begrep blant unge, fortalte Jon Espesæther i Nav i et nyhesoppslag på nrk.no i mars i år. Skjermdump fra nrk.no

I mars i år dukket ordet å nave opp i mediene, som betegnelse på ungdom som drev dank på Navs regning. Nå har Språkrådet kåret nave og naving til årets ord.

«Av de nye ordene vi har blitt vant med i løpet av året, peker å nave seg ut. Naving er et kreativt nyord med ungdommelig opphav,» fastslår Språkrådet. Med denne begrunnelsen har Språkrådet sendt nave og naving til topps i konkurransen om årets ord.

Det var i vår at mediene lot oss bli kjent med naverne. Ifølge medieoppslagene dreide det seg om skoletrøtt ungdom som tok seg et friår fra skolen mens de levde godt på penger fra Nav.

Det er lite attraktivt å nave, fastslo Nav. Men det forhindret ikke at ordet slo an. Uansett hvor få eller hvor mange det dreier seg om, så har naving gått inn i det norske språket.

Viktig i debatten

I årets debatt om holdninger til velferdsordningene våre spilte dette ordet en viktig rolle. Ikke bare ble naving benyttet blant ungdommer, men også i nyhetsartikler, kronikker og til og med i spørretimen i Stortinget, påpeker Språkrådet.

Ifølge Språkrådet dukket ordet trolig først opp skriftlig i et nyhetsinnslag i mars i år. Men i motsetning til mange nyord fra fagfolk og journalister er årets ord en ungdomsspråklig nydanning, påpeker språkrådet.

Grovkarbo og bankunion

Kosthold med grove kornprodukter, den økonomiske krisen i Europa, skyhøye lederlønninger og skuelystne som strømmer til ulykkessteder, har også bidratt til ord som Språkrådet har merket seg dette året.

Her er hele Språkrådets ti på topp-liste over årets ord.

1. nave (naving)
2. grovkarbo
3. bankunion
4. strøymeteneste/strømmetjeneste
5. smartskule/smartskole
6. monsterløn/monsterlønn
7. halehelt
8. grexit
9. glanekø
10. karbonsko

Mer informasjon om kåringen og forklaring på ordene finnes på Språkrådets nettsider.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler