Muslimsk feminist

LIKESTILT MUSLIM: – Det er ikke noe problem for meg å leve likestilt som muslim i Norge i dag. Men jeg ser at det ikke er like lett for minoritetskvinner som er vokst opp med noe annet, sier Linda Alzaghari.

LIKESTILT MUSLIM: – Det er ikke noe problem for meg å leve likestilt som muslim i Norge i dag. Men jeg ser at det ikke er like lett for minoritetskvinner som er vokst opp med noe annet, sier Linda Alzaghari. Foto: Siv Nærø ©Siv Nærø

Hun blir kalt både landssviker og vantro. Linda Alzaghari (30) er daglig leder av tenketanken Minotenk og heilnorsk muslim. Slik blir det bråk av.

– Jeg kan ikke bruke tid på det. Angrepene er ofte så usaklige.

Hun legger armene i kors foran brystet. Hetsen kommer fra både etnisk norske og fra innvandrermiljøet.

Blir du lei deg?

– Nei. Da måtte jeg ha sluttet å stikke hodet fram. Hetsen er en del av pakka. Det skal ikke få stoppe meg. Men jeg kan bli litt engstelig. Noen av meldingene kan umulig være skrevet av mennesker som er helt i vater.

Den spinkle skikkelsen med det lange kornblonde håret møter oss med en liten toåring på hoften.

– Hun har litt feber i dag. Jeg kunne ikke sende henne i barnehagen.

Stuen skriker småbarn, med et kaos av enslige, små joggesko og fargerike leker spredd utover gulvet. Den brune bamsen jentungen holder i armene, synger «Hode, skulder, kne og tå» med høy, metallisk stemme som treffer oss som en prosjektil  i mellomgulvet. Om litt skal vi sitte med jentungen på fanget og peke på kattunger i årets kalender og snakke halve setninger med Linda. Vi hadde glemt hvordan det er å være småbarnsmor.

Linda er den eneste heltidsansatte i Minotenk, en tankesmie som jobber med å definere problemstillinger og utfordringer som angår minoriteter i Norge. De arrangerer dialogmøter, kurs, holder foredrag. Minotenk er blitt en viktig nettverksformidler for personer som engasjerer seg i minoritetspolitikk. Når media trenger nye stemmer, kontakter de Linda.

– Det kan være vanskelig å få minoriteter til å stå fram i media. Særlig jenter er tilbakeholdne. Jeg tror de er redde for å bli representant for en gruppe, og kanskje framstå mer religiøse enn det de er, sier Linda mens hun skjærer brødskive til barnet.

Les hele portrettintervjuet med Linda Alzaghari i magasinet Velferd 4-2013. Elektronisk oppgave kan kjøpes her.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler