Martes agenda

FELLESSKAP OG FRIHET: − Vi må vise at fellesskapsløsninger handler om nettopp frihet.  Vise at fellesskapsløsninger som Lånekassen, for eksempel, er en langt viktigere frihet enn å handle på søndager.

FELLESSKAP OG FRIHET: − Vi må vise at fellesskapsløsninger handler om nettopp frihet. Vise at fellesskapsløsninger som Lånekassen, for eksempel, er en langt viktigere frihet enn å handle på søndager. Foto: Werner Juvik ©Werner Juvik

Marte Gerhardsen leder en rykende fersk sentrum-venstre tenketank. Som både hard core økonom og årelang miljøverner har Marte Gerhardsen en sjelden miks av blått og grønt, mens hun egentlig er rød. Hva slags Agenda blir det av slikt?

Ingen kan instruere meg!

Marte Gerhardsen nøler ikke et sekund. Selvfølgelig har hun siden oppstarten av sentrum-venstre-tenketanken 1. april utallige ganger blitt konfrontert med at LO støtter Agenda med 4 millioner i året, på lik linje med næringslivstoppen Trond Mohn. Svaret er ferdigtygget og spyttes ut på direkten.

− Vår oppgaver er ikke å være utredningskontor for LO. Teamet som jobber her har tverrpolitisk bakgrunn, selv har jeg redaktørplakat, som garanterer at jeg kan mene det jeg vil.

MARTE ER MILD i formen, men innholdet er krystallklart. Da Agenda kalte LOs motstand mot å åpne for lengre turnuslengder som en «vetorett som er utgått på dato», kom LO-sekretæren raskt på banen og kalte Marte for kunnskapsløs. Det tåler hun godt. Det skal rives litt i båndene mellom Agenda og de som betaler kalaset.

Men trenger vi enda en tenketank? Vi har allerede liberale Civita og mørkerøde Manifest?

− Ja! Det er et tomrom. Ingen jobber for et flertall på sentrum-venstre siden i Norge. Vi skal favne breiere.

DE FØRSTE TEMA-FROKOSTENE er avholdt. Avis-innlegg skrives. Nettverk bygges. Rapporter skal utarbeides.

Når det politiske ståstedet er ferdigdefinert i forkant – hva skal da diskuteres?

− Vi har noen verdier som ligger til grunn, men vi har ikke noe partiprogram, ingen historie, ingenting å forsvare.

Dermed kan Agenda sette de vanskelige debattene på dagsorden, sende opp prøveballonger, utforske muligheter som kan gi et politisk flertall som stemmer med det befolkningen står for.

????? Siste valg sa vel noe annet…..

− Jeg mener Kristelig Folkeparti og Senterpartiet ligger nærmere venstre enn høyre i mange viktige saker. Finner vi sammen, vil vi med SV og Miljøpartiet de grønne ha flertall på Stortinget.

AGENDA HAR ALLEREDE flagget miljøpolitikk som en av sine viktigste saker. Det var også tema for den første frokosten som ble avholdt. Arbeiderpartiet og LO skal beveges mot en mer aktiv klimapolitikk.

Men er det ikke en innebygget motsetning mellom miljøtiltak og det å opprettholde arbeidsplasser?  

− Nei. Jeg vet det er mange innad i LO som vil ha en aktiv politikk for å få en fornybar industri.

Mange vil hevde at vi er helt avhengige av oljen for å opprettholde velferdsstaten slik vi kjenner den?

− Feil. Vi kan ikke lukke øynene for at oljen ikke vil vare evig. Men løsningen er ikke å la all oljen ligge. Det er et dyrt klimatiltak. Vi må ikke bare si hva vi skal slutte å gjøre, men hva vi skal begynne å gjøre.

Les hele intervjuet med Marte Gerhardsen in Magasinet Velferd 6-2014. Klikk her for elektronisk utgave.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler